Home / Justitie / Atenție ce muzică și ce programe difuzați în spațiile comerciale! Legea drepturilor de autor obligă patronii vasluieni să plătească licență de difuzare

Atenție ce muzică și ce programe difuzați în spațiile comerciale! Legea drepturilor de autor obligă patronii vasluieni să plătească licență de difuzare

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Iar unde se aplică Legea drepturilor de autor, proprietarii de restaurante și spații comerciale sunt buni de plată dacă nu au cumpărat licențe de reproducere și de difuzare a operelor muzicale.

În restaurante, baruri, saloane cosmetice și magazine de tot felul, muzica ambientală este ca la ea acasă, pentru că aduce un plus în derularea oricărei activități comerciale. Dar tot muzica poate aduce și amenzi usturătoare, în valoare de cȃteva mii de lei, dacă nu există o licență cumpărată pentru difuzare în public.

Prevederile legale spun că proprietarii de spații deschise publicului, la care clienții au acces, în care petrec mai mult sau mai puțin timp și în care se aude muzică, pe oricare suport ar fi, au obligația de a obține o licență pentru difuzarea muzicii respective. Regula se aplică oricărui suport pe care este imprimată muzica, astfel că, dacă achiziționați un CD sau DVD, puteți asculta melodiile sau viziona videoclipurile doar în privat, fără plăți suplimentare, dar, dacă le difuzați în public, în scop comercial, va trebui să plătiți taxe de difuzare.

De unde puteți obține licențele? Simplu. Fie de la Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), fie de la Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) sau Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR – ADA). Toate aceste instituții acționează în același domeniu, dar reprezintă grupuri separate de artiști și colectează taxe în numele lor: CREDIDAM reprezintă drepturile interpreților de muzică, UCMR-ADA reprezintă drepturile de autor ale compozitorilor, iar UPFR, producătorii de muzică.

Patronii vasluieni au la dispoziție două tipuri de licențe: cea de reproducere, care se plătește către UPFR dacă se difuzează un playlist muzical propriu, și cea de comunicare a operelor muzicale, care se plătește către toate cele trei instituții de mai sus. Licența UPFR nu este transferabilă și se poate achiziționa pentru o perioadă de valabilitate de până la un an, existȃnd însă posibilitatea de prelungire.

Cȃt costă o asemenea licență? Valoarea se calculează în funcție de categoria din care face parte agentul economic, suprafața utilă a fiecărui punct de lucru și localizarea într-o zonă urbană, turistică sau într-o zonă rurală, după caz. Taxa se plătește lunar pentru fiecare punct de lucru al agentului economic, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturi conexe.

Pentru a difuza muzică într-un restaurant sau bar de peste 500 m2 dintr-un oraș suma ajunge la 350 lei/lună.

Nici spațiile comerciale unde există televizoare pornite nu scapă de amenzi! Dacă nu există autorizația sau consimțământul titularului de drepturi conexe, în momentul unui control al poliției, proprietarii riscă să fie sancționați. Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor scoate bani frumoși din buzunarele celor care nu pot demonstra că în local nu se aflau decât membrii de familie ai personalului sau ai conducerii societății printre persoane care beneficiau, la data unui eventual control, de serviciile unității de alimentație publică. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Nouă comune vor primi 1,7 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU CJ Vaslui ...

Avalanșă de ipoteci la băncile comerciale pentru credite imobiliare

Județul Vaslui se clasează pe ...

Surpriza pe care primarul din Murgeni i-a făcut-o unei bătrâne de 103 ani

O femeie din satul Floreni ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: