Home / Social / Vremea proastă și prețurile mici riscă să pună pe butuci singura activitate economică din județul Vaslui care performa

Vremea proastă și prețurile mici riscă să pună pe butuci singura activitate economică din județul Vaslui care performa

de Dănuț CIOBANU

Sectorul apicol din județul Vaslui trece printr-o perioadă nefastă. Temperaturile scăzute și ploile din ultima perioadă au provocat o rată mare a mortalității în rândul familiilor de albine, pericol care nu a trecut în totalitate. Mai mult, în ultimii doi ani, domeniul apicol a pierdut peste 10.000 familii de albine și 1.500 de apicultori. Cu o concurență tot mai acerbă pe piața mondială a mierii și prețuri care nu acoperă cheltuielile, viitorului sectorului apicol este incert.

Temperaturile scăzute și ploile abundente din ultima periodă au lovit puternic sectorul apicol din județul Vaslui. Vasile Puf, președintele Asociației crescătorilor de Albine (ACA) Vaslui a spus că pericolul nu a trecut, iar apicultorii trebuie să fie foarte atenți cu îngrijirea familiilor de albine.

Anul apicol a început bine și în primăvară am ieșit cu familii de albine sănătoase. Din păcate, în urmă cu circa trei săptămâni a venit o vreme mai rea cu temperaturi între 12 și 14 grade, care au afectat familiile de albine. Foarte multe albine s-au pierdut în câmp, iar apicultorii au constatat că familiile de albine s-au depopulat”, a spus Vasile Puf.

Noul val de precipitații și temperaturi scăzute din aceste zile riscă să diminueze și mai mult numărul familiilor de albine din județ. “Au venit aceste ploi, care ne vor mai ține câteva zile cu familiile de albine în stupi. De aceea, trebuie ca fiecare familie de albine trebuie să aibă între 3 și 5 kilograme de miere pentru a se hrăni. Fără această rezervă de miere pentru hrană rata mortalității va fi și mai mare. Așteptăm ca vremea să se îmbunătățească și să avem un cules la rapiță pentru întreținere. Apoi să înceapă culesul la salcâm și abia acolo să avem o producție de miere”, a precizat Vasile Puf.

Tot mai puțini apicultori

 

Din nefericire, perioada proastă provocată de clima nefavorabilă este dublată de o scădere accentuată a numărului de apicultori. După ce în perioada 2012 -2015 în județul Vaslui s-a atins nivelul maxim în ceea ce privește numărul de apicultori și familii de albine, în prezent, situația s-a schimbat radical.

“De circa doi ani a început să se reducă numărul de apicultori și familiile de albine. Nu mai sunt motive pentru a pune preț pe creșterea albinelor. Mierea se vinde greu, prețurile nu acoperă cheltuielile. Sper ca lucrurile să se redreseze. Cu acest prilej au rămas pe piață apicultorii adevărați, care iubesc albinele. De la circa 7.000 de apicultori și 70.000 familii de albine au mai rămas 5.500 de apicultori și mai puțin de 60.000 familii de albine”, a mai spus Vasile Puf.

Producție de 2.000 tone de miere

 

O familie de albine produce într-un an 35 kilograme de miere, ceea ce înseamnă că producția anuală din județul se ridică la circa 2.000 de tone de miere. Un kilogram de miere polifloră costă 8 lei, în timp ce mierea de salcâm se vinde cu 15-16 lei/ kilogramul.

“Mierea de la noi merge mai mult la export în Germania Japonia, SUA, țările arabe, pentru că în țară avem un consum scăzut. Concurăm cu țări care au condiții climatice mai bune, iar albinele sunt la cules mai multe luni într-un an și își permit să aibă prețuri mai mici. Avem concurenți de la vecini, Republica Moldova, Ungaria și Ucraina, până în Argentina. Apicultura se va profesionaliza, vom avea un număr mic de apicultori care vor avea familii de albine mai multe și, astfel, vom putea concura și noi pe piața mondială a mierii”, a mai spus Vasile Puf

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: