Home / Social / Întâlnire tensionată la Vaslui! Ministrul Muncii și deputatul Solomon, puși la zid de sindicaliști și pensionarii din trei județe din zona Moldovei

Întâlnire tensionată la Vaslui! Ministrul Muncii și deputatul Solomon, puși la zid de sindicaliști și pensionarii din trei județe din zona Moldovei

de Dănuț CIOBANU

Prefectura Vaslui a organizat una dintre cele mai antrenante ședințe de dialog social. Dacă la ședințele în care participă doar membrii din județul Vaslui este întotdeauna pace și armoniei, vineri, situația s-a schimbat radical. La această ședință, la care au fost invitați ministrul Muncii Marius Budăi și deputatul PSD Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, au participat și membrii comisiilor de dialog din Iași și Botoșani. Liderii pensionarilor și sindicaliștii i-au acuzat pe oficiali că mint în legătură nu nivelul de trai al oamenilor, că nu se țin de promisiuni și că nu sunt deschiși la dialog

Vineri, 10 mai, în Sala Mare a Palatului Administrativ Vaslui, a avut loc o dezbatere cu ministrul Muncii, Marius Budăi, pe pe tema legii pensiilor și cea a salarizării. La discuții au participat membrii comisiilor de dialog social și civic din județele Vaslui, Iași și Botoșani, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Irinel Stativă, deputat de Vaslui, Marian Șerbescu, prefectul județului Iași, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, șefi ai serviciilor deconcentrate etc.

În debutul dezbaterilor, Adrian Solomon a spus că sunt fost elaborate mai multe proiecte de legi care acum sunt pe traseul legislativ: “Legea pensiilor este declarată în mare parte constituțională, mai sunt câteva definiții de clarificat și până la 1 septembrie vrem ca lege pensiilor să fie rezolvată. Legea dialogului social este o lege nouă. Facem dezbateri cu patronatele și sindicatele pentru fiecare articol. Până la finalul sesiunii parlamentare vom avea o lege trimisă la promulgare. Nici la sindicate nu e un consens în legătură cu această lege și, în acest sens, am făcut un apel la sindicate”.

Marius Budăi a susținut un discurș în cadrul căruia a punctat că în ultimii ani au crescut atât pensiile cât și salariile în sectorul bugetar, iar acest proces va continua și în perioada următoare.

Cei mai mulți pensionari nu au ce pune pe masă

Unul din discursurile care a scos la lumină problemele adevărate cu care se confruntă pensionarii a fost cel al lui Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean Pentru Persoanele Vârstnice Vaslui. Liderul pensionarilor vasluieni i-a spus ministrului că bătrânii din satele vasluiene nu au bani cu ce să își cumpere mâncare, iar sărăcia și minusurile de tot felul transformă viața acestora într-un calvar.

“Discut cu oamenii zilnic. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, medicamentele sunt scumpe, mâncarea este scumpă, pe când pensiile sunt mici. Oamenii trăiesc rău, au câte o stivă de rețete medicale pe care nu au bani cu ce să le cumpere. Nu poți să vorbești cu ei până la capăt că încep să plângă. Deocamdată legea pensiilor nu a ieșit, însă pensia mică tot mică va rămâne. Acum, în județul Vaslui avem o pensie de 911 lei”, a spus Ioan Stamate.

Ministrul Muncii a fost poftit de pensionari să meargă și în casele județene de pensii pentru a vedea cum lucrează funcționarii din aceste instituții, cu ce probleme se confruntă aceștia.

“Să mergeți și la casele de pensii să vedeți că lucrează și acum cu abacul. Nu sunt dotate pentru recalcularea pensiilor, nu știm cum o să se recalculeze, nu au nimic, nici oameni, nici logistică. Muncesc așa fetele de acolo, iar pensionarul e nemulțumit. Pentru cei care au lucrat în străinătate și în România nu este un soft care să le calculeze pensiile, tot cu pixul se face totul”, a mai spus Ioan Stamate.

”Furați pensionarii și dați banii la pușcăriași!”

Constantin Trifan, liderul Sindicatului «Cartel ALFA» Iași, i-a cerut imperios lui Adrian Solomon să convoace de urgență cele cinci confederații sindicale în legătură cu legea dialogului social.

“Confederațiile s-au pus de acord cu acestă lege, dar dumneavoastră o lungiți. Din anul 2011 discutați despre aceste modificări. Atât timp cât nu va fi un contract unic la nivel național, facem doar discuții. Conform legii pensiilor punctul de pensie trebuie să fie de 45% din salariul mediu brut pe economie, iar acum este de 21% din salariul mediu brut pe economie. Când o să crească punctul de pensie?! Ne furați două luni la pensii. Anul trecut ați majorat punctul de pensie în luna iulie, iar acum în septembrie. Creșterea reală a punctului de pensie ar trebui să fie de 1.542 lei “, a spus Constantin Trifan.

În aceiași notă critică, liderul de sindicat a continuat: “Programul cornul și laptele pentru elevi în jumătate din județele țării nu s-a dat. Nu ne ocupăm de copii, dăm bani pentru pușcăriași că au stat în pușcării”, a mai spus sindicalistul.

Adrian Solomon l-a întrerupt nervos de mai multe ori pe liderul de sindicat, însă Constantin Trifan i-a spus lui Solomon că el este cel plătit din bani publici și trebuie să asculte tot ce are de spus, nu invers.

Repetenți la dialog

Violeta Amariei, președintele Sindicatului «Gheorghe Asachi» Iași, afiliat la FSLI, i-a criticat la rândul ei pe Adrian Solomon și Marius Budăi că nu au cultura dialogului și nu așteaptă ca sindicaliștii să își prezinte punctul de vedere.

“Să aveți răbdare să ascultați ce vă spunem noi. Dialogul social înseamnă comunicare între părți. Domnul ministru și domnul deputat să învețe că dialogul înseamnă comunicare și negociere. Dumneavoastră să ascultați, după care să dați un răspuns”, a spus Violeta Amariei.

Adrian Solomon a replicat liderului de sindicat că a venit de la Iași și îl jignește prin ceea ce spune. La rândul ei, Violeta Amariei i-a spus pe un ton ironic lui Solomon că o să îi treacă.

În conflictul dintre cei doi a intervenit Eduard Popica, prefectul județului Vaslui, care a spus că de o oră și jumătate cei doi invitați, Marius Budăi și Adrian Solomon sunt puși la zid de liderii de sindicat, iar acest lucru este inadmisibil.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: