Home / Social / Vasluienii moștenitori își vor putea face gratuit succesiunea. Iată pașii ce trebuie urmați!

Vasluienii moștenitori își vor putea face gratuit succesiunea. Iată pașii ce trebuie urmați!

de Mara GRIGORIU

Vasluienii moștenitori își vor putea face gratuit succesiunea. Peste 46 milioane lei este bugetul din acest an al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut deja prin procesul de cadastrare. Asta înseamnă că, printre cei 184.000 romȃni care vor beneficia de succesiune gratuită, mai exact de măsurile cuprinse în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, se vor putea număra și vasluienii din localitățile unde administrațiile au finalizat sau urmează să finalizeze cadastrarea.

Nu mai e mult pȃnă cȃnd vasluienii care au proprietăți în comunele în care se desfășoară procesul de cadastrare derulat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară vor putea să obțină actele de succesiune gratuit. E vorba, mai exact, de scutirea plății unor onorarii care depășesc deseori 1.000 lei / succesiune, în funcție de valoarea imobilelor moștenite.

Cei care doresc să intre în posesia certificatelor de moștenitor sau de legatar, precum și a certificatelor de vacanță succesorală, ulterior deschiderii noilor cărți funciare pe numele defuncților, au de parcurs cȃteva etape importante.

Mai întȃi trebuie să facă o sesizare scrisă către oficiile teritoriale ale Camerelor Notarilor Publici în a căror rază teritorială defuncții și-au avut ultimul domiciliu. Actele obligatorii care trebuie să fie anexate acestei sesizări sunt꞉ cererea însoțită de un centralizator (ce cuprinde mențiuni despre numele, prenumele și datele de identificare ale defunctului și despre faptul că imobilele au făcut obiectul înregistrării sistematice); anexa nr. 24 la Ordinul ministrului finanțelor publice și al ministrului administrației și internelor nr. 2.052 bis/1.528/2006 (pusă la dispoziția OCPI competent de către secretarul primăriei, care conține toate datele de identificare ale succesibililor); certificatul de deces, copie, sau un extras de uz oficial de la registrul de stare civilă; extrasul de carte funciară pentru informare; copii ale actelor de proprietate ale defunctului.

În Vaslui, primăriile se mișcă greu

Ulterior, Camera Notarilor Publici verifică în Registrul de evidență toate procedurile succesorale, în vederea repartizării unui notar public din cadrul acesteia, potrivit procedurii stabilite de către președintele Camerei. Ce urmează apoi este să fie stabilit termenul de dezbatere a succesiunii.

Notarul public va întocmi și va elibera certificatul de moștenitor, împreună cu factura privind onorariul notarial, către oficiul teritorial în a cărui rază teritorială se află imobilele, în vederea înscrierii în cartea funciară a certificatului de moștenitor și achitării onorariului notarial în cuantum de 250 lei / autorul succesiunii.

Potrivit datelor de la ANCPI, din totalul de 3.181 UAT-uri din România, până la sfȃrșitul anului 2018 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 57 UAT-uri situate în 20 județe, reprezentând un număr de 529.502 imobile cu o suprafață aferentă de 348.981,95 ha.

În județul Vaslui, în 23 de UAT-uri au fost finalizate lucrările la nivel de sector cadastral (finanțare I, 2016 – 2017) și sunt în derulare lucrări în alte 4 UAT-uri.

About Simona Vasile

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: