Home / Administratie / Ajutorul de minimis acordat de Primăria Vaslui a rămas fără răspuns din partea investitorilor

Ajutorul de minimis acordat de Primăria Vaslui a rămas fără răspuns din partea investitorilor

de Dănuț CIOBANU

Facilitățile fiscale acordate de Primăria Vaslui pentru demararea de noi investiții nu au avut niciun ecou în rândul antreprenorilor. Deși ajutorul de minimis a fost aprobat anul trecut și este în vigoare în perioada 2019-2020, până la această dată, niciun întreprinzător nu s-a arătat interesat de facilitățile fiscale. La lansarea ajutorului de minimis se estima că vor fi 10 firme care vor beneficia de reducerea impozitelor și taxelor datorate visteriei locale.

Ajutorul de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă, lansat de Primăria municipiului Vaslui, nu a provocat un mare interes în rândul oamenilor de afaceri. Hotărârea a fost aprobată de Consiliul Local Vaslui în luna mai 2018, iar facilități fiscale sunt acordate în perioada 2019 – 2020. Cu toate acestea, până la această dată, niciun investitor nu s-a arătat interesat de facilitățile financiare oferite de municipalitate.

Schema de ajutor de minimis se adresează întreprinderilor care activează pe raza municipiului Vaslui și care derulează programe de investiții în valoare de peste 200.000 euro și creează minim cinci locuri de muncă ca urmare a investiției realizate. Practic, în funcție de valoarea investiției, numărul de angajați, perioada de derulare a activității, firmele care vor demara noi investiții vor beneficia de reducerea taxelor și impozitelor locale datorate bugetului local.

Cum se acordă facilitățile fiscale?

Ajutorul financiar se acordă întreprinderilor în limita sumei reprezentată de pragul de minimis. Mai exact, alocarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a 200.000 euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi (doi ani fiscali precedenți și anul fiscal în curs). Acordarea ajutorului este condiționată de menținerea investiției, inclusiv a locurilor de muncă nou create, pentru o perioadă minimă de cinci ani în cazul întreprinderilor mari și de trei ani în cazul IMM-urilor de la data finalizării investiției, cu excepția investițiilor constând în blocuri de locuințe. Această condiție nu împiedică înlocuirea echipamentului care a devenit învechit în decursul perioadei de cinci ani în cazul întreprinderilor mari, respectiv de trei ani în cazul IMM-urilor, datorită schimbărilor tehnologice rapide.

Nu se acordă ajutor de minimis pentru investițiile acelor întreprinderi care au început sau au finalizat o investiție înainte de aprobarea schemei de ajutor de minimis.

Cheltuielile eligibile în cadrul schemei sunt costurile investițiilor, iar în cazul în care ca rezultat al efectuării investiției inițiale a rezultat o creștere netă a numărului de locuri de muncă în comparație cu media ultimelor 12 luni, în categoria costurilor eligibile vor fi incluse și costurile salariale.

Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de 500.000 euro.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: