Home / Social / Lumea străbunicilor noștri, într-un eveniment de excepție la muzeul bârlădean

Lumea străbunicilor noștri, într-un eveniment de excepție la muzeul bârlădean

de Mihaela NICULESCU

Muzeul „Vasile Pârvan” găzduiește în această perioadă una dintre cele mai interesante expoziții cu parfum de epocă. Până pe 23 iunie, bârlădenii pot călători în timp, vizionând expoziția „Retrospectiva unei lumi apuse. Fotografii și aparate de fotografiat (sec. XIX-XX)”, inaugurată pe 10 mai, în sala „Personalități” a muzeului bârlădean.

Expoziția, organizată la inițiativa Alinei Butnaru, muzeograf la Muzeul „Vasile Pârvan”, cuprinde zeci de fotografii originale și aparate foto, provenind atât din colecția muzeului bârlădean cât și de la Muzeul Județean Argeș și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din Iași. Rezultatul colaborării celor trei instituții muzeale este impresionant pentru spectatori, care pot remarca expresivitatea chipurilor imortalizate cu măiestrie de fotografii din epocă, dar și elemente ce ilustrează farmecul vremurilor de odinioară.

Printre piesele cele mai valoroase din expoziție se distinge o ferotipie (fotografie realizată pe suport de tablă), reprezentându-l pe Dumitru Mironescu, profesor de latină la Liceul „Codreanu”, în perioada 1886-1928. „Mironescu și familia în caleașcă” este singura ferotipie aflată în patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan” și una dintre puținele existente în țară. Această piesă de rezistență a expoziției face parte din fondul „Mironescu”, donat de Maria Luiza Berlescu. Alături de această rarisimă piesă stau alte zeci de fotografii alb-negru și sepia ale unor personalități marcante ale vieții culturale, în general, din secolele XIX și XX, precum tenorul Nae Leonard, scriitorul Liviu Rebreanu împreună cu soția lui, Fany, pianistul Dinu Lipatti împreună cu fratele și mama, C. A. Rosetti, Armand Călinescu, Carol I și Regina Elisabeta.

O ocazie unică de a vedea fotografii realizate ăn studiourile de altădată ale Bârladului

Aceste valoroase fotografii, parte a colecției muzeului din Pitești, au fost realizate de fotografi necunoscuți, dar unele au menționate numele atelierelor foto cu renume, din acele vremuri: Cecilia Cavallar, H. N. Haydvogel sau Emilie R. Speck, toate din Câmpulung Argeș, sau atelierele B. Fuchs și Carol Stankovsky din Pitești. Numele unor ateliere foto din Bârlad apar trecute pe o parte dintre fotografiile colecției Muzeului „Vasile Pârvan”, ateliere unde și străbunicii sau stră-străbunicii bârlădenilor de astăzi au trecut, poate, pentru a se fotografia singuri sau cu familia.

Astfel, vizitatorii expoziției vor afla despre atelierele foto din Bârladul sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, precum Aron, Iosif Vecsler sau Josefina Popovici. Pe acolo au trecut și profesorul de muzică Eugen Bulbuc, preotul Toma Chiricuță, medicul Isac Weinfeld, sau pictorul Bob Bulgaru, ale căror fotografii sunt prezente în expoziție.

Un punct de atracție îl constituie și aparatele foto de epocă, cele mai spectaculoase provenind de la Muzeul „Ștefan Procopiu” din Iași. Sunt aparate stereoscopice, dar și cu burduf, în mare vogă în perioada 1891-1925. Fie că se numesc Vorgtlander, A. Stegemann, Panoram Kodak, Kamera – Werkstatten, Zeiss sau GOMZ, toate au fost folosite cu pricepere și talent de fotografi pasionați de această artă.

Dincolo de valoarea lor sentimentală, aceste fotografii cu parfum de epocă au, incontestabil, valoare de document.

Expoziția deschisă vinerea trecută este una care merită văzută. Fotografiile realizate cu o parte din aparatele aduse și ele în expoziție, ilustrează o anumită epocă, vremurile de odinioară, moda vestimentară, starea de spirit a oamenilor de atunci, dar și maniera de fotografiere a artiștilor care își desfășurau activitatea în ateliere celebre. Printre ei se afla și Josefina Popovici, cea care în 1874 și-a deschis un atelier la Bârlad, ea fiind prima femeie fotograf din Moldova și poate din țară. E o expoziție documentară, o lecție de istorie, care merită atenție din partea publicului larg”, a declarat Alina Butnaru, pentru Est News.

Expoziția vernisată pe 10 mai se adresează deopotrivă părinților și bunicilor, care își vor aminti, prin intermediul fotografiei vechi, de copilăria sau tinerețea lor, dar în egală măsură și copiilor și adolescenților. Într-o lume a gadgeturilor, în care oricine poate face oricând o fotografie care să fie prezentată pe suport electronic, o incursiune în lumea aparatelor foto și a fotografiei de odinioară nu poate fi decât benefică. Tinerii pot afla cum a evoluat fotografia și dispozitivele cu care se realizează, dar și că e nevoie de dibăcie și talent pentru a face fotografie profesionistă. Fotografia înseamnă artă, știință, sentiment și respect. Niciodată o imagine surprinsă cu camera foto a telefonului și stocată într-un folder nu va avea farmecul și noblețea unei fotografii clasice, pe hârtie.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: