Home / Social / Absolvenții de liceu din acest an, așteptați de AJOFM Vaslui să solicite locuri de muncă sau ajutor de șomaj

Absolvenții de liceu din acest an, așteptați de AJOFM Vaslui să solicite locuri de muncă sau ajutor de șomaj

De ieri, absolvenții de liceu promoția 2019 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj în intervalul 1 iunie- 30 iulie.

Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocupare în raza cărora își au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie, având în vedere Ordinul nr. 3220/19.02.2018 al Ministerului Educației Naționale privind structura anului școlar 2018-2019 conform căruia “Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019”

În situația în care unii tineri mai au corigențe, și nu au situația școlară încheiată la toate materiile, aceștia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență.

În situația în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) are dreptul să se înregistreze în evidențele agenției de ocupare în raza căreia își are domiciliul în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2019.

Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iunie- 30 iulie 2019), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj.

În vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte cu un dosar, acesta conținând actul de identitate fotocopie și original; certificatul de naștere fotocopie și original; actul de studii fotocopie și original, adeverința eliberată de medicul de familie din care sa rezulte dacă este ”apt de muncă” sau „ clinic sănătos”.

„Indemnizația de somaj pentru absolventi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o suma fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Avand in vedere că, in 2019, ISR-ul este tot 500 de lei (valoare stabilită incă din 2008), indemnizația este de 250 de lei. Absolvenții pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de invațământ absolvită.Nu pot beneficia de indemnizația de somaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii. De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legi.”, spune conducerea ANOFM Vaslui

Absolvenții promoției 2019, înregistrați în evidența Agenție Județene pentru Ocupare Forței de Muncă Vaslui pot beneficia, mod gratuit, de informare și consiliere profesională; mediere pentru identificarea unui loc de muncă; formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea, specializarea; facilități financiare. (A.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: