Home / Social / Ce de comori sunt expuse în cabinetul directorilor de la Școala „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad!

Ce de comori sunt expuse în cabinetul directorilor de la Școala „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad!

de Mihaela NICULESCU

Diplome de studiu autentice din timpul lui Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I stau la loc de cinste în cabinetul directorilor de la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad.

Aceste mărturii ale istoriei învățământului românesc, frumos înrămate, înnobilează pereții cabinetului de când profesorul Marian Bolum a fost învestit în funcția de director adjunct al acestei școli. Profesorul de istorie, împătimit de numismatică, a achiziționat în timp și peste 20 de acte de studii, unele vechi de aproape 100 de ani.

„Sunt acte originale, care, dincolo de valoarea lor sentimentală, au valoare de document. Sunt diplome de absolvire a Bacalaureatului, a cursului inferior gimnazial, dar și diplome de licență, cea mai veche datând din 1926. Ele reprezintă o filă a învățământului românesc, de aceea am considerat că este bine să fie etalate într-un birou de director școlar”, a declarat, pentru Est News, prof. Marian Bolum.

Actele de studii, la care profesorul Bolum ține enorm, au valoare istorică și în același timp reprezintă o radiografie a obiectelor de studiu prezente în programa școlară în urmă cu aproape un secol. Diplomele vechi au o grafică deosebită, sunt decorate cu motive tradiționale, specifice epocii în care au fost emise. Ele impresionează și printr-o caligrafie impecabilă, specifică vremurilor de odinioară.

„Cea mai veche diplomă de bacalaureat, dintre cele achiziționate de la diverși colecționari, este din 1926. Are semnătura ministrului învățământului și timbru sec. Pe spatele actului sunt trecute toate obiectele la care se dădea bacalaureatul de către cei înscriși la secția <<Clasică modernă>>. Elevii susțineau examen la latină, germană, franceză, igienă, gimnastică, muzică vocală, istoria artelor, gospodărie și <<forma exterioară>>, adică erau notați și pentru ținută. Este evidentă rigoarea ce caracteriza sistemul de învățământ de atunci”, a mai adăugat profesorul Marian Bolum.

Fiecare diplomă, din perioade diferite, ascunde o poveste, o parte importantă din viața unor români născuți la începutul secolului XX, fiecare zugrăvind o anumită filă a învățământului românesc, din regimuri politice diferite. Nu ar fi lipsit de interes ca această colecție să facă obiectul unei expoziții, la care să poată contribui cu exponate și alți bârlădeni care dețin astfel de documente școlare vechi.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Nouă comune vor primi 1,7 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU CJ Vaslui ...

Avalanșă de ipoteci la băncile comerciale pentru credite imobiliare

Județul Vaslui se clasează pe ...

Surpriza pe care primarul din Murgeni i-a făcut-o unei bătrâne de 103 ani

O femeie din satul Floreni ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: