Home / Social / De la rulmenți, la șevalet. Transformarea spectaculoasă a bârlădencei Carmen Stan, după 12 ani petrecuți în Italia

De la rulmenți, la șevalet. Transformarea spectaculoasă a bârlădencei Carmen Stan, după 12 ani petrecuți în Italia

de Mihaela NICULESCU

O zi mult așteptată. Carmen Stan, o bârlădeancă pasionată de artele plastice, plecată din România în urmă cu 12 ani, și-a văzut visul împlinit. Vineri seara, la Cercul Militar din Bârlad, pictorița a avut vernisajul primei sale expoziții în orașul natal, intitulată sugestiv „Revenire”.

Atrasă de valorile culturale italiene, Carmen Stan a plecat în 2007 să viziteze Italia și fascinată de ceea ce a văzut acolo a hotărât să rămână în această țară. I-au plăcut întotdeauna culorile și arta plastică, însă cât timp a locuit în Bârlad nu s-a putut ocupa de această pasiune. Lucra la IRB în trei schimburi și timpul nu-i permitea să se dedice picturii așa cum ar fi vrut. În Italia a reușit să-și pună în valoare talentul fără să fie constrânsă de timp. După o perioadă în care a fost autodidactă, a luat lecții de pictură în cadrul unei școli de artă, fiind îndrumată de artiști plastici profesioniști. A avut deja două expoziții în țara de adopție, una personală și una colectivă, iar în curând publicul italian va putea să vizioneze o a doua expoziție personală a sa.

Vernisarea expoziției de la Bârlad, însă, a bucurat-o cel mai mult. S-a pregătit sufletește pentru această întâlnire cu publicul din orașul său și cu toate acestea a avut mari emoții.

„Cât timp am stat în țară nu am pictat niciodată. Din lipsă de timp, dar și pentru că am fost dezamăgită de faptul că la Galeria de Artă <<Nicolae Tonitza>> nu puteau expune decât artiștii membri ai UAP. Aș fi dorit ca în 2013 să organizez o expoziție acolo, dar acest lucru nu s-a putut tocmai din motivul pe care vi l-am prezentat. Mă bucur că între timp la Galeria de Artă din Bârlad lucrurile s-au mai schimbat și că au acces și artiștii plastici care nu sunt membri UAP. Sper că voi putea să expun cândva în această galerie minunată. În Italia așa se întâmplă dintotdeauna. Eu cred că fiecare artist este unic și arta trebuie respectată. Destinul a făcut ca abia pe 17 mai 2019 să pot să ofer bârlădenilor o fărâmă din sufletul meu, prin lucrările de pictură în ulei, dar și în acrilic, prezentate în expoziția <<Revenire>>. Îi mulțumesc artistului plastic Nelu Grădeanu, care m-a ajutat să organizez această expoziție și care mi-a și prezentat-o, împreună cu doamna profesoară Oltea Rășcanu Gramaticu, pe care am avut ocazia să o cunosc, zilele acestea”, ne-a mărturisit Carmen Stan.

Pentru italieni, Carmen Stan este ”Regina florilor”

Cele 50 de lucrări etalate pe simezele sălii de expoziție a Cercului Militar pot fi admirate de publicul iubitor de pictură până pe 31 mai. Vizitatorii vor putea face cunoștință cu stilul personal al pictoriței, care tratează îndeosebi teme precum natura moartă sau florile.

„Publicul meu din Italia mă numește <<regina florilor>>. Îmi place foarte mult să pictez flori, îmi place să îmbin culorile așa cum simt, îmi place să pictez în general. Este felul meu de a mă exprima și felul meu de a trăi. Am ajuns la 328-lea tablou, dar nu mă opresc. Pictez pentru mine în primul rând și apoi pentru oamenii care sunt pasionați de această minunată artă și o respectă. Pictez de dimineață până seara. Când intru în atelier mă cufund în lumea culorilor și pierd noțiunea timpului. Nici nu știu când se înnoptează. Locuiesc într-o țară în care pot admira opere de artă universală nemuritoare. Atmosfera de acolo îmi creează o stare pozitivă și mă motivează să merg înainte, să exersez și să evoluez”, a adăugat Carmen Stan.

Sensibila pictoriță se va întoarce în Italia cu mulțumirea că a putut împărtăși cu bârlădenii bucuria primei sale expoziții în orașul natal și că și-a revăzut colegii, majoritatea neștiind nimic despre talentul ei și pasiunea pentru pictură. De la goblenurile pe care le cosea în puținul timp liber pe care îl avea în țară, Carmen Stan a ajuns să picteze în Italia, să aibă atelierul ei, și chiar dacă nu îi este ușor, a ajuns să-și găsească un loc în lumea artistică italiană.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cetățenii și consilierii locali sună la Transurb Vaslui, pentru a se plimba cu noile microbuze

Noile microbuze urbane de transport ...

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: