Home / Social / Fațadele blocurilor, pericol public la Bârlad. Autoritățile locale, complet dezinteresate

Fațadele blocurilor, pericol public la Bârlad. Autoritățile locale, complet dezinteresate

de Mihaela NICULESCU

S.O.S, cade tencuiala la Bârlad! Cărămizile ornamentale cu care sunt placate fațadele multor blocuri din oraș cedează de la zi la zi, punând în pericol viața celor care circulă pe trotuarele din apropierea lor. Ieșirea din garanție a fațadelor blocurilor și umezeala survenită în urma ploilor determină dislocarea cărămizilor ornamentale și prăbușirea lor pe trotuarele intens circulate.

Un astfel de episod s-a petrecut săptămâna trecută în Asociația de proprietari nr. 35, când, de pe fațada blocului B5, s-au desprins mai multe plăci, care, din fericire, nu au provocat victime. Conducerea asociației a împrejmuit zona cu o bandă de protecție, a lipit afișe prin care avertizează oamenii de pericolul existent, iar zilele acestea, va împrejmui zona cu o bandă fosforescentă pentru ca oamenii să fie avertizați și pe timpul nopții.

Victor Bujdăi, președintele Asociației de proprietari nr. 35, consideră că acest pericol iminent, creat de deteriorarea fațadelor blocurilor, există în foarte multe zone ale orașului și că este nevoie urgentă ca asociațiile să ia măsuri în colaborare cu Primăria, înainte ca cineva să fie rănit.

„Este trist, dar aceasta este realitatea. Blocurile sunt vechi și fațadele nu mai rezistă intemperiilor. Garanția lor a expirat de zeci de ani. În plus, dacă mă refer la blocul B5, de pe strada Dragoș Vodă, un factor favorizant al prăbușirii cărămizilor ornamentale îl reprezintă trepidațiile produse de traficul greu. Deunăzi, de pe fațada blocului de pe strada Republicii în care își are sediul o firmă de telecomunicații s-au desprins bucăți de astfel de cărămizi ornamentale, la câteva secunde după ce au trecut două persoane. Trebuie luate măsuri de urgență și cred că va trebui să dezbatem cât mai curând problema noi, asociațiile, cu Primăria, care trebuie să fie alături de cetățeni”, a declarat, pentru Est News, Victor Bujdăi. Acesta a precizat că în cazul blocurilor placate cu cărămidă ornamentală este greu de apreciat dacă aceasta este degradată sau nu, pentru că nu întotdeauna acest aspect este vizibil. Locatarii care au observat că în dreptul apartamentelor lor aceste plăci sunt parțial dezlipite au intervenit și le-au dislocat. Alții, însă, au constatat că aceste cărămizi s-au dezlipit în mod neașteptat, deși păreau în regulă.

Primăria și Consiliul Local dorm în papuci

„Pentru a preveni repercusiuni nefaste, ar fi de dorit ca întreaga fațadă a blocului să fie refăcută. Este adevărat că cei care trebuie să suporte cheltuiala cu fațadele sunt proprietarii de apartamente, dar există și situații de urgență, care trebuie rezolvate imediat, cum ar fi înlăturarea de îndată a porțiunilor de tencuială afectate. Cred că trebuie să găsim o soluție care să îndepărteze pericolul public. Ar fi bine, atunci când apar situații de urgență, ca cei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei să intervină, pentru că au utilaje potrivite și apoi să întocmească un deviz pentru serviciile efectuate, sumele urmând a fi plătite de proprietari. Această propunere ar trebui să facă obiectul unui proiect de hotărâre, într-o ședință viitoare a Consiliului Local. Într-un fel trebuie rezolvată această situație, care este mai serioasă decât pare la prima vedere”, a adăugat Victor Bujdăi.

Președintele Asociației nr. 35 din Bârlad spune că implicarea Consiliului Local în problema asociațiilor de proprietari este zero. Nici la această oră nu știe ce consilier se ocupă de problemele zonei în care se află asociația respectivă. Nici nu are cum, pentru că de când au fost învestiți noii consilieri locali nu a mai fost continuată tradiția repartizării lor pe cartierele orașului. În aceste condiții, unii membri ai legislativului habar nu au, de multe ori, care sunt problemele cu care se confruntă cetățenii bârlădeni care i-au ales să le reprezinte interesele.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Nouă comune vor primi 1,7 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU CJ Vaslui ...

Avalanșă de ipoteci la băncile comerciale pentru credite imobiliare

Județul Vaslui se clasează pe ...

Surpriza pe care primarul din Murgeni i-a făcut-o unei bătrâne de 103 ani

O femeie din satul Floreni ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: