Home / Social / Investiții de 7 milioane de euro în amenajarea irigațiilor de la Albița-Fălciu

Investiții de 7 milioane de euro în amenajarea irigațiilor de la Albița-Fălciu

de Dănuț CIOBANU

ANIF Vaslui a dat drumul la cea mai importantă investiție de modernizare a sistemului de irigații din județ. Investiția face parte din marele proiect de modernizare a amenajării Albița – Fălciu, program care se ridică la circa 7 milioane de euro. Astfel, vor fi modernizate cele patru stații de pompare de bază de pe râul Prut, canalele de alimentare cu apă pentru irigații etc.

Daniel Sandu, directorul Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF) Vaslui, a spus că primul obiectiv atacat din cadrul proiectului este sistemul de irigații din zona Pogănești. “Lucrăm acum la reabilitarea canalului de alimentare cu apă pentru irigații. Canalul de la Pogănești are o lungime de 8.630 metri, iar lucrările constau în decolmatare acestuia și demontarea dalelor de beton care sunt degradate. De asemenea, se va așterne pe canal o folie de polietilenă pentru a se asigura impermeabilitatea, iar la finalul lucrărilor se va turna pe fundul acestui canal un strat de beton armat cu o grosime de opt centimetri. Estimăm că lucrările din zona Pogănești vor fi finalizate în maxim două luni”, a spus Daniel Sandu.

În paralel cu șantierul de la Pogănești, în cadrul proiectului s-a început dezafectarea echipamentelor existente (tablouri electrice, pompe etc.) de la cele patru stații de bază de pe râul Prut, care fac parte din sistemul de irigații din amenajarea Albița-Fălciu. La stațiile de bază vor fi schimbate pompele, motoarele, conductele care sunt foarte uzate. Cele patru stații de pompare reversibilă de pe râul Prut sunt cele de la Pogănești, cu patru pompe, stația de la Săratu, care este identică, Stația de la Bumbăta și Stația de la Berezeni, care au fiecare în dotare câte trei pompe.

Lucrări ample

La nivel național, proiectele prinse în Programul Național de Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații însumează o suprafață de 2.006.941 hectare, cu o valoare de 1,015 miliarde lei. În acest program este cuprinsă pentru reabilitare în etapa I și amenajarea de irigații Albița-Fălciu, din județul Vaslui.

Prin acest obiectiv de investiții se vor reabilita patru stații de pompare de bază, 36,291 kilometri canale de irigație și 17 construcții hidrotehnice ce vor asigura necesarul de apă pentru o suprafață de 10.075 hectare.

Această suprafață este deservită de infrastructura secundară de irigație preluată de patru organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații din zonă. Valoarea totală a acestui obiectiv de investitii este de 28.998 mii lei.

Suprafața totală din administrarea ANIF Vaslui amenajată cu lucrări de irigații este de 29.926 hectare, cea cu lucrări de desecare este de 41.653 hectare și cea amenajată cu lucrări de combaterea eroziunii solului este de 195.600 hectare. Din suprafața totală amenajată pentru irigații de 29.926 hectare o suprafață de 20.313 hectare este de utilitate publică și 9613 hectare este de neutilitate publică.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: