Home / Administratie / Reformă radicală la Termprod Vaslui: puncte termice închise, apartamente debranșate de la sistem

Reformă radicală la Termprod Vaslui: puncte termice închise, apartamente debranșate de la sistem

de Dănuț CIOBANU

Sistemul centralizat de încălzire de la nivelul municipiului Vaslui este pe marginea prăpastiei. După ce în iarna 20017-2018 societatea a închis mai multe centrale termice din cauza pierderilor financiare, scenariul se repetă și în acest an. Consumatorii din zonele cu pierderi vor fi înștiințați de întreruperea furnizării de energie termică, urmând ca punctele termice să fie trecute în conservare.

În această săptămână, Consiliul Local (CL) Vaslui va dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019 al SC Termprod. Pentru acest an, veniturile totale preconizate a fi realizate sunt de 1.097 mii lei, iar cheltuielile necesare realizării veniturilor sunt de 1.088 mii lei, la finalul anului fiind estimat un profit de circa 8 mii lei.

În raportul la proiectul de hotărâre, se precizează că în urma analizei centrelor de cost pe locurile de consum în funcție de iarna 2018-2019 se constată că toate centrele de profit funcționează cu pierderi importante.

Cum era de așteptat, pierderile contabilizate se reflectă negativ în activitatea financiară a societății de termoficare. Anul trecut, gradul de realizare al veniturilor totale a fost următorul: venituri totale aprobate de 1.527 mii lei; venituri totale realizate 1.268 mii lei. În acest context, SC Termprod Vaslui va reduce schema de personal cu 52 de persoane.

“Consumatorii branșați la sistemul de încălzire centralizat din zonele cu pierderi vor fi înștiințați privind măsura întreruperii furnizării energiei termice, după caz. Locurile de consum care generează pierderi vor fi trecute în conservare și scoase din concesiunea societății”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre.

440 de apartamente, branșate la sistem

În iarna trecută, SC Termprod Vaslui a avut racordate la sistemul centralizat de încălzire 440 de apartamente. Centrele termice care au furnizat agentul termic au fost Piață, Confecții, ANL 287, ANL 80, Bl. 406, Bl 363-632. SC Termprod Vaslui mai are abonați în Cartierul 13 Decembrie, Zona Gării, Avântului, Filaturii, blocurile ANL din zona Industrială, blocul de garsoniere de lângă CET.

Prețul pentru o gigacalorie la populație a fost în iarna trecută de 180 de lei. Reamintim că în urma analizei centrelor de cost pe locurile de consum în funcțiune în iarna 2017 – 2018, societatea a constatat că Centrala Termică (CT) 13 Decembrie 2 – Punctul Termic Spital, CT bloc nr. 311, CT bloc nr. 363, CT bloc nr. 220 funcționează cu pierderi importante. Pentru a nu mai înregistra pierderi, societatea a decis sistarea furnizării energiei termice, consumatorii fiind înștiințați de această măsură.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: