Home / Social / Bateriile antigrindină de la Bunești-Averești, Solești și Codăești au lansat 26 de rachete

Bateriile antigrindină de la Bunești-Averești, Solești și Codăești au lansat 26 de rachete

Unitățile de combatere a căderilor de grindină și de creștere a precipitațiilor din județul Vaslui au lansat în cursul zilei de marți, 21 mai 2019, 26 rachete antigrindină.

Acțiunea a avut loc în urma datelor furnizate de către Administrația Națională de Meteorologie, potrivit căreia au fost anunțate căderi de grindină la nivelul județului. Rachetele au fost trase de bateriile instalate Bunești-Averești, Solești și Codăești. Marți, în jurul orelor 15.00, în municipiul Vaslui și comunele învecinate a căzut o ploaie torențială, însoțită de grindină. În câteva secunde, pământul a fost acoperit de un strat subțire de gheață, care s-a menținut mai multe minute.

Începând din anul trecut, în județul Vaslui sunt funcționale patru baterii antigrindină în localitățile Bunești-Averești, Cretești, Solești și Codăești cu o arie de protejare de aproximativ 70.000 hectare.

Ministerul Agriculturii a investit aproape jumătate de milion de euro în cele patru baterii antigrindină. Investițiile au fost făcute de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Fiecare punct de lansare de combatere a grindinei a costat peste 100.000 de euro.

Sistemul antigrindină din România este funcțional pe o suprafață de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafața totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la două milioane de hectare. În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, care sunt vectori cu ioni de argint, protecția culturilor este asigurată în proporție de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: