Home / Sanatate / Medicii de familie nu se înghesuie să își deschidă puncte secundare de lucru la țară, iar primarii așteaptă să le pice din cer un medic de familie în comună

Medicii de familie nu se înghesuie să își deschidă puncte secundare de lucru la țară, iar primarii așteaptă să le pice din cer un medic de familie în comună

de Mihaela NICULESCU

Doar un singur medic de familie din județul Vaslui și-a înființat până la acest moment un punct secundar de lucru în baza recentului act normativ, Legea 73/2019, care permite medicilor de familie să-și deschidă maximum două puncte secundare de lucru în mediul rural.

Viorica Stoian

Conform celor precizate de Viorica Stoian, președinta Colegiului Medicilor Vaslui, punctul secundar înființat recent este în Albești. Aceasta comună a rămas fără medic de mai mult timp, alături de încă șase: Ciocani, Coroiești, Fruntișeni, Mălușteni, Pochidia și Bogdănița.

Viorica Stoian a precizat că autoritățile locale ar trebui să se implice mai mult în atragerea medicilor de familie în comunele unde nu există nicunul, dar se pare că nu toți primarii înțeleg acest lucru. La Ciocani, de exemplu, sătenii nu mai au medic de familie de două luni și așteaptă ca cineva să se ocupe și de sănătatea lor. Mulți s-au înscris pe listele unor medici de familie din Bârlad, dar o parte importantă a comunei nu se află în evidența niciunui medic de familie, mulți fiind bătrâni și foarte bolnavi.

Calin Gheorghe

„Nu cred că-i treaba mea de primar să mă ocup de aducerea unui medic de familie în comună, nu pot să oblig pe nimeni să vină. Treaba mea este să asigur toate condițiile în care acesta să-și desfășoare activitatea. Asta am și făcut, dar medicul care plătea doar 50 de lei pe lună chirie Primăriei, pentru spațiul în care funcționa cabinetul, a hotărât să plece din lipsă de pacienți”, ne- a declarat Călin Gheorghe, primarul comunei Ciocani.

Nici comuna Bogdănița nu mai are de o lună medic de familie. Deși am aflat că doctorița era nemulțumită de condițiile oferite de primărie, Lucian Ciubotaru, primarul comunei Bogdănița, spune că nu acesta este motivul pentru care medicul a ales să se mute la Vinderei: „I-am asigurat condiții decente, poate nu din cele mai bune, dar am investit în acel cabinet. Doamna doctor a plecat pentru că avea prea puțini pacienți. A mai venit când și când la cabinet și cred că va reveni să-și facă un punct secundar la Bogdănița. De altfel, eu am făcut o adresă către DSP Vaslui în legătură cu necesitatea repartizării unui medic în comuna noastră”.

Lipsa medicului de familie dintr-o comună are repercusiuni asupra locuitorilor săi a căror stare de sănătate nu poate fi monitorizată constant și care nu pot beneficia nici de rețete compensate și nici de anumite servicii medicale în spitale, din cauza lipsei medicului de familie care să le poată elibera o trimitere. Rolul autorității locale, însă, este covârșitor în atragerea medicilor de familie în mediul rural, iar unii primari ai județului au înțeles că trebuie să se implice în acest demers.

Ion Dorobantu

Ion Dorobanțu este unul dintre primarii care au bătut drumul județului în căutarea unui medic de familie în 2016, când nu mai avea cine să aibă grijă de sănătatea locuitorilor comunei. A reușit să atragă la Bogdănești un medic de familie și este convins că nu și-a făcut decât datoria.

Conform Legii 73/2019 medicii de familie care își deschid unul sau maximum două puncte de lucru în altă localitate decât cea în care își au cabinetul, trebuie să presteze 10 ore/săptămână, fracționate în funcție de cum doresc, întâietate având medicii de familie cu mai puțini pacienți.

About Tehno Redactor

x

Check Also

#COVID19: Cu sau fără mască? Ce fel de măști trebuie să purtăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurDr. Amelia Voinea

Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii ...

Bătălia #COVID19 în laborator. EMA a emis recomandările oficiale de „compassionate use” pentru remdesivir, la solicitarea a 4 state membre UE, printre care și RomâniaAdriana Boată

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat un ghid ...

#COVID19. Grupul Novartis în România susține sistemul de sănătate din România cu aproximativ 480.000 USDAdriana Boată

Diviziile Novartis Pharma și Novartis Oncology, precum și Sandoz ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: