Home / Sanatate / (VIDEO) Hotărâre de guvern pentru construirea unui nou spital la Bârlad

(VIDEO) Hotărâre de guvern pentru construirea unui nou spital la Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

Dincolo de incidentele care au apărut în timpul vizitei la Bârlad a premierului Viorica Dăncilă și a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, se poate spune că venirea delegației ministeriale a fost de bun-augur. Atât pentru Bârlad, în general, cât și pentru cei aproximativ 200.000 de oameni (din oraș și din comunele arondate) care beneficiază sau ar putea beneficia de serviciile medicale ale Spitalului ”Elena Beldiman”.

Oficialitățile de la București au adus două vești de mare impact pentru sănătatea localnicilor. Despre una dintre ele, Est News a scris în premieră (detalii AICI), la sfârșitul lui aprilie, când ministrul Sorina Pintea a dat un ordin prin care spitalului bârlădean i-a fost alocată cea mai mare sumă pentru dotări cu echipamente din istoria sa: circa trei milioane de euro (12 milioane de lei). Asupra acestui subiect vom reveni într-o ediție viitoare.

Cea mai importantă veste este, însă, cea referitoare la construirea unui nou spital la Bârlad, unul care să reunească toate secțiile într-o singură clădire.

”Am discutat cu medicii, cu managerul, care ne-au semnalat că este mare nevoie de investiții. Luăm foarte în serios în calcul construcția unui nou spital, un spital dotat cu aparatura care să corespundă cerințelor unui spital modern”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la finalul întrevederii cu medicii spitalului.

Ministrul Sănătății: ”Cârpelile nu se mai potrivesc. Trebuie spital nou”

Ministrul Sorina Pintea a explicat și de ce s-a preferat această soluție: ”Am fost puși la curent cu nevoia de investiții, de alocări financiare pentru consolidarea clădirilor existente, având în vedere că acest spital are o structură pavilionară. Din experiență, pot să afirm că nu sunt o soluție cârpelile. Nu se mai potrivesc. Și atunci, împreună cu doamna prim-ministru, luăm în calcul construcția unui nou spital, un spital flexibil, care să corespundă nevoii de servicii medicale din zonă. Dar asta nu exclude în continuare dotarea acestui spital. Asta pentru că ridicarea unui nou spital poate dura între trei și cinci ani, după estimările noastre. Dar, ca să ne asigurăm că această construcție va fi realizată, este nevoie de o hotărâre de guvern”.

Background-ul acestei decizii îl reprezintă, după cum și Sorina Pintea a precizat, discuțiile nenumărate purtate cu deputatul PSD Adrian Solomon, în care acesta i-a prezentat situația gravă cu care se confruntă unitatea spitalicească de la Bârlad.

Cum bine se știe, parte dintre secțiile spitalului funcționează în clădiri distincte de corpul central, majoritatea situate la kilometri distanță (Pediatria, Psihiatria, Pneumologia și chiar secția Boli infecțioase care, deși este mai aproape, este nevoie ca bolnavii și cadrele medicale să traverseze strada, uneori cu targa sau cu căruciorul). Ce este mai grav este că imobilele care adăpostesc aceste secții sunt într-o stare de degradare imposibil de descris. Din această pricină, spitalul riscă să-și piardă statutul de spital de urgență, ceea ce s-ar traduce printr-o diminuare a personalului, dar și o reducere a specialităților. Evident, și a salariilor din spital.

Totul depinde acum de cât de repede se mișcă Boroș

Practic, la discuția cu ministrul Sănătății și cu premierul României, managerul spitalului, Daniela Borș, a pus accent pe necesitatea unor fonduri care să fie utilizate pentru reparațiile clădirilor. Varianta construirii unei clădiri de la zero era o abordare la care nimeni nu îndrăznea nici măcar să viseze. De aceea, momentul în care delegația ministerială le-a comunicat reprezentanților să-și ia gândul de la cârpeli și că mai eficientă este soluția unui spital nou a fost o surpriză imensă.

Dacă este vorba sau nu de o mișcare de campanie electorală, nici nu mai are importanță. Până la urmă, indiferent de culoarea politică a celor care ar lua decizia alocării de fonduri pentru ridicarea unui nou spital la Bârlad, bănuiala interesului electoral ar exista fără doar și poate. Ce contează este beneficiul de care vor avea parte oamenii.

În acest moment, mingea este în terenul primarului Dumitru Boroș. Rapiditatea cu care va fi emisă hotărârea de guvern depinde de termenul în care autoritățile locale vor trimite la minister un studiu de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici.

Contactat de reporterii Est News, deputatul Adrian Solomon a precizat că în câteva săptămâni de la primirea documentației de la primărie, hotărârea de guvern va fi promulgată. Așadar, e rândul primarului să se miște.

About Simona Vasile

x

Check Also

Secția de Ortopedie a Spitalul Județean Vaslui, închisă temporar din cauza infecțiilor nosocomiale

Secția de Ortopedie a Spitalului ...

Spitalul din Bârlad are mașini noi, dar pacienții vor fi transportați cu ambulanțe casate de SAJ

Parcul auto al Spitalului de ...

Nimeni nu dorește postul de director medical al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad?

Spitalul Municipal de Urgență „Elena ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: