Home / Social / Pensionarii stau cu ochii pe arhive, pentru a avea șansa unei pensii mai mari

Pensionarii stau cu ochii pe arhive, pentru a avea șansa unei pensii mai mari

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean pentru Persoane Vârstnice Vaslui, a spus că pensionarii așteaptă cu nerăbdare promulgarea noi legi a pensiilor, pentru a vedea ce beneficii le aduce actul normativ. Una din problemele de mare interes este aceea a pensionarilor care au lucrat în acord.

Conform noii legi a pensiilor, pentru perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 se va acorda un procent de 10% din oficiu tuturor pensionarilor. Această majorare reprezintă un spor de 10% care se aplică salariilor în plată în acea perioadă. Sporul va putea fi majorat dacă pensionarul aduce adeverințe doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Este vorba despre acte în care să se specifice numărul orelor suplimentare lucrate, primele încasate, al 13-lea salariu și alte sporuri care nu s-au valorificat până acum.

“Eu l-am întrebat pe ministrul muncii la ce se va aplica acest procent de 10%. Mi s-a răspuns că se va majora punctul de pensie cu 10%, iar cei care vor mai mult să aducă adeverințe. Dar aceste acte se vor aduce foarte greu. O mare parte a arhivelor nu mai sunt. Spre exemplu, în sectorul construcțiilor, au fost arhive inundate, altele au luat foc, nu mai găsești nicio hârtie”, a spus Ioan Stamate.

Noua lege a pensiilor care a fost adoptată de către Parlamentul României a fost contestată de opoziție la Curtea Constituțională. În cursul lunii martie 2019, Curtea Constituțională a decis că legea pensiilor este parțial neconstituțională, astfel că actul normativ s-a întors în Parlament pentru reexaminare.  (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: