Home / Social / Pensionarii stau cu ochii pe arhive, pentru a avea șansa unei pensii mai mari

Pensionarii stau cu ochii pe arhive, pentru a avea șansa unei pensii mai mari

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean pentru Persoane Vârstnice Vaslui, a spus că pensionarii așteaptă cu nerăbdare promulgarea noi legi a pensiilor, pentru a vedea ce beneficii le aduce actul normativ. Una din problemele de mare interes este aceea a pensionarilor care au lucrat în acord.

Conform noii legi a pensiilor, pentru perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 se va acorda un procent de 10% din oficiu tuturor pensionarilor. Această majorare reprezintă un spor de 10% care se aplică salariilor în plată în acea perioadă. Sporul va putea fi majorat dacă pensionarul aduce adeverințe doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Este vorba despre acte în care să se specifice numărul orelor suplimentare lucrate, primele încasate, al 13-lea salariu și alte sporuri care nu s-au valorificat până acum.

“Eu l-am întrebat pe ministrul muncii la ce se va aplica acest procent de 10%. Mi s-a răspuns că se va majora punctul de pensie cu 10%, iar cei care vor mai mult să aducă adeverințe. Dar aceste acte se vor aduce foarte greu. O mare parte a arhivelor nu mai sunt. Spre exemplu, în sectorul construcțiilor, au fost arhive inundate, altele au luat foc, nu mai găsești nicio hârtie”, a spus Ioan Stamate.

Noua lege a pensiilor care a fost adoptată de către Parlamentul României a fost contestată de opoziție la Curtea Constituțională. În cursul lunii martie 2019, Curtea Constituțională a decis că legea pensiilor este parțial neconstituțională, astfel că actul normativ s-a întors în Parlament pentru reexaminare.  (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Patinoarul din Parcul Copou Vaslui își deschide porțile sâmbătă. Intrarea va fi liberă pe durata întregului sezon

Patinoarul din Parcul Copou al ...

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: