Home / Sanatate / UPU Vaslui, asaltată de pacienți. O persoană poate aștepta și peste 10 ore

UPU Vaslui, asaltată de pacienți. O persoană poate aștepta și peste 10 ore

de Dănuț CIOBANU

Vasluienii nu văd cu ochi buni codificarea urgențelor în ceea ce privește preluarea pacienților la UPU. Conform noilor reglementări introduse de Ministerul Sănătății, cazurile clasificate la codul roșu sunt preluate imediat. În rest, un pacient cu probleme de sănătate încadrate la codul galben poate aștepta și peste 10 ore pentru a fi consultată de un medic. Zilnic, la Spitalul Județean Vaslui se prezintă la UPU în jur de 180 de persoane.

Modul de preluare al pacienților la unitatea de primiri urgență (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a început să-i nemulțumească pe vasluieni. Potrivit Ordinului ministrului Sănătății, urgențele au fost codificate astfel încât doar pacienții care au probleme de sănătate încadrate la codul roșu sunt preluați imediat. În rest, în funcție de situația medicală, pacienții pot aștepta mult mai mult pentru a fi consultați de un doctor.

În cadrul ședinței Consiliului Județean Vaslui, care a avut loc la Spitalul de Urgență,  consilierul Gheorghe Croitoru a spus că mai multe persoane i-au transmis că sunt nemulțumite că trebuie să aștepte mult timp la UPU.

Cetățenii sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte mult timp la UPU. Care este situația în această problemă? Tot legat de UPU, vreau să vă întreb dacă pacienții mai cumpără singuri medicamente. Eu am avut recent o problemă de sănătate și am fost la UPU, de unde m-au trimis să cumpăr niște medicamente de pus în perfuzie. Eram cu băiatul meu și l-a trimis să îmi cumpere aceste medicamente. Mă întreb ce aș fi făcut dacă eram singur”, a spus Gheorghe Croitoru.

Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, a răspuns că la UPU se prezintă în fiecare zi în jur de 180 de persoane, iar volumul de muncă al medicilor este mare.

“S-au schimbat timpii de așteptare în urma acestui ordin al conducerii Ministerului Sănătății. Un pacient care este încadrat la codul galben așteaptă până la două ore, dar poate aștepta și peste 10 ore în mod legal, pe ordinul de ministru. Dacă sunt mai multe cazuri cu codul roșu, acestea vor avea prioritate. Vine la UPU o persoană și spune că o doare spatele de peste trei săptămâni și cere să fie consultată. Se supără dacă îi spui că trebuie să aștepte”, a spus Ana Rinder.

Cât privește cazurile în care pacienții susțin că au fost trimiși că își cumpere singuri medicamente, directorul SJU Vaslui a fost extreme de tranșant.

La UPU nu se cumpără medicamente de către pacienți. Nu este nicio scuză dacă o persoană este trimisă să își ia medicamente. E un lucru grav și trebuia să sesizați acest lucru”, a precizat Ana Rinder.

Extindere la UPU

În prezent, SJU Vaslui derulează proiectul «Extinderea Unității de Primiri Urgențe și construirea unui heliport», care se ridică la suma de 10.713.264 lei, din care 6.699.421 lei reprezintă fonduri nerambursabile europene acordate prin POR 2014-2020. De asemenea, 4.013.842 lei reprezintă partea de cofinanțare a CJ Vaslui. Contractul de finanțare a fost semnat în cursul lunii martie 2019, iar în prezent a fost lansată procedura de organizare a licitației pentru adjudecarea serviciilor de proiectare. Perioada de implementare a investiției este de 50 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Anual, la UPU din cadrul SJU Vaslui, sunt tratați în medie 56.000 de pacienți, din care aproximativ 16.000 copii și 40.000 adulți.

“În spațiul cuprins între clădirea ambulatoriului și până în preajma spitalului va fi extinderea UPU. Se va construi o clădire cu demisol și parter, iar partea operativă a UPU va fi mutată în noul sediu, iar în saloanele actuale va rămâne doar serviciul administrativ al UPU”, a mai spus Ana Rinder.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătrânii de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială din Bârlad au avut parte de o surpriză neașteptată

O zi de neuitat pentru ...

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: