Home / Politic / Alianța USR-PLUS, marea revelație în județul Vaslui: pe primul loc în municipiile Bârlad și Vaslui, la alegerile europarlamentare

Alianța USR-PLUS, marea revelație în județul Vaslui: pe primul loc în municipiile Bârlad și Vaslui, la alegerile europarlamentare

de Simona MIHĂILĂ

Rezultate cu surprize nebănuite la alegerile europarlamentare 2019, în județul Vaslui, unde, în cele două mari municipii ale județului – Bârlad și Vaslui – principalele partide politice au suferit o umilitoare înfrângere. Alianța USR-PLUS s-a situat pe locul întâi în preferințele electoratului din cele două municipii, cu un avans considerabil de voturi față de PSD și PNL.

La nivel de județ, alianța lui Barna și a lui Cioloș s-a situat după cele două partide, dar cu un număr de voturi onorabil pentru o entitate politică la început de drum. Un rezultat uluitor, care i-a luat prin surprindere în special pe vechii actori politici ai județului, cei care ar trebui să vadă în acest scor un semnal serios că vasluienii s-au schimbat. Cel puțin votul bârlădenilor și al vasluienilor indică, indubitabil, că drumul pro Europa e pe autostrăzi, nu prin noroaie și că promisiunile târzii sau repetate nu mai înseamnă nimic.

La nivelul județului Vaslui, din totalul celor peste 132.300 de voturi valabil exprimate, PSD a obținut 40.183 de voturi, PNL – 35.215 voturi, Alianța USR-PLUS – 24.039 voturi, ALDE – 8.081 voturi, PRO România – 7.550 voturi, iar PMP – 6.725 de voturi.

Marea surpriză a rezervat-o Bârladul, unde 7.003 oameni au pus ștampila pe USR-PLUS. Cea de a doua mare surpriză în cazul Bârladului a fost faptul că partidul primarului Dumitru Boroș (PNL), care dormea liniștit pe laurii succesului de la localele din 2016, a primit un duș rece în plină figură. S-a situat pe locul al treilea în preferințele electoratului, cu doar 5.497 de voturi, după PSD care a obținut 5.699 de voturi. De data aceasta, bârlădenii nu s-au mai lăsat impresionați de îmbrățișările și promisiunile lui Boroș, văzut pe toată perioada campaniei bătând străzile orașului alături de liberali.

Tot la Bârlad, PMP a obținut 1.481 de voturi, PRO România – 1.502 voturi, iar ALDE, în ciuda campaniei costisitoare de mii de euro, a vizitelor cu tam-tam făcută de Norica Nicolai și de Tăriceanu, a așa-zisei autostrăzi cu care ne-a asurzit inutil deputatul Daniel Olteanu, nu a scos de la bârlădeni mai mult de circa 1.220 de voturi.

La Vaslui, cifrele sunt asemănătoare. Din cele 25.123 de buletine valide, 6.783 au fost exprimate în favoarea Alianței USR-PLUS, 6.022 de vasluieni au votat cu PSD, 4.993 – în favoarea PNL, 1.925 – PRO România, 1.624 – PMP, iar ALDE – 1.284 de voturi.

La Huși, topul preferințelor electoratului este diferit. Din totalul de 9.475 de voturi valabil exprimate, 2.366 au fost pentru PNL, 2.292 – PSD, 2.049 – USR-PLUS.

”Am primit cu bucurie vestea că Alianța 2020 USR PLUS are un scor estimat de aproximativ 24% la nivel național, iar conform unor date 18% la nivel județean, peste 24000 de vasluieni acordându-ne încrederea lor. Acest rezultat vine să încununeze munca pe care o ducem în județ și în parlament de mai bine de doi ani. Aș vrea să mulțumesc votanților Alianței 2020 USR PLUS pentru vot, iar membrilor și voluntarilor pentru efortul susținut din ultima lună. Conform rezultatelor provizorii avem cele mai multe voturi obținute în municipiile Bârlad și Vaslui, iar aceasta este o confirmare că vasluienii au încredere în noua clasa politică pe care o propunem. Luăm foarte în serios mandatul pe care ni l-ați dat și vă promit că vom munci în continuare cu responsabilitate și competență pentru țara normală pe care ne-o dorim”, a declarat, pentru Est News, deputatul Mihai Botez, președintele organizației județene a USR.

Vasluienii au ieșit masiv la vot, dar tot pe ultimul loc din țară ca prezență la urne au fost

 

Două recorduri antagonice pentru județul Vaslui, la alegerile europarlamentare de pe 26 mai: ultimul loc pe țară ca prezență la urne, dar cu numărul cel mai mare de locuitori care au votat, în propria statistică, de când există europarlamentare.

Până la închiderea procesului de votare (orele 21.00) se prezentaseră la urne 34,79% din numărul total al celor înscriși pe liste. Deși la aproape jumătate față de Cluj sau Ilfov (regiunile cu cea mai mare prezență la vot – de peste 60%), se poate spune că este un pas uriaș pentru județul Vaslui. Este cel mai mare număr de votanți vasluieni care a participat vreodată la un scrutin electoral pentru Parlamentul European. De pildă, la alegerile din 2014, doar 28% dintre vasluieni își exercitaseră dreptul de vot.

Concret, din totalul celor 414.957 de persoane înscrise pe liste, au votat 144.376 de vasluieni, din care 1.130 au solicitat urna mobilă.

Numărul votanților din mediul urban a fost de 66.955 persoane, în timp ce din mediul rural la urne și-au exercitat dreptul la vot 77.421 vasluieni.

About Simona Vasile

x

Check Also

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

Accident în lanț, în care au fost implicate patru mașini, pe E 581, după ce o șoferiță a intrat într-o depășire ilegală

Patru mașini au fost implicate ...

Fonduri europene de zeci de mii de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Dănuț CIOBANU Ieri, la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: