Home / Justitie / Scandal cu focuri de avertisment într-o secție de votare din comuna Banca. Alegătorii și comisia s-au baricadat în clădire

Scandal cu focuri de avertisment într-o secție de votare din comuna Banca. Alegătorii și comisia s-au baricadat în clădire

de Daniel MICU
S-a lasat cu focuri de arma, capete sparte si dosare penale, la o sectie de votare din comuna Banca, în seara alegerilor europarlamentare. Cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, in curtea scolii din satul Ghermanesti, comuna Banca, a izbucnit un conflict sangeros intre paznicul sectiei de votare si un rival din sat, cu care se injurase la un magazin din vecinatate. Întrucat cearta a degenerat, iar rivalul si-a chemat in ajutor inca trei amici, cu totii bauti si foarte agresivi, politistul a fost nevoit sa traga un foc de avertisment si cu totii s-au baricadat in sediu, pana la sosirea mascatilor. Trei barbati au avut nevoie de ingrijiri medicale, insa doar paznicul sectiei de votare, in varsta de 42 de ani, a fost transportat la spital, cu traumatism cranio-facial.
Inainte de incheierea procesului electoral, Costel Ghioc, paznicul Sectiei de votare nr. 171 din satul Ghermanesti, comuna Banca, s-a intalnit la magazin cu un grup de localnici, cu care avea un conflict mai vechi. Oamenii erau bauti. S-au injurat, iar paznicul a plecat spre sectia de votare, crezand ca totul s-a incheiat. A fost urmat de unul dintre indivizi, caruia i-ar fi aplicat un pumn si, de aici si pana la o bataie in toata regula nu a mai fost decat un pas. Cel lovit si-a chemat amicii in ajutor si, in curtea sectiei de votare organizata in scoala, au tabarat pe Ghioc cu pumnii si picioarele.
Potrivit martorilor, unul dintre barbati era inarmat cu o naveta de bere, iar in momentul in care a ridicat-o deasupra capului sa il loveasca pe paznic, o sticla a cazut in capul unuia dintre cheflii. Plin de sânge, Ghioc s-a refugiat in sectie.

Baricadați în secția de votare

Alertat de toata aceasta situatie, politistul a iesit in curte si zadarnic a incercat sa ii potoleasca pe scandalagii. Era o invalmaseala generala, care putea degenera, asa ca omul legii a tras un foc de avertisment. Nici asa nu s-au potolit spiritele, iar membrii comisiei si ultimii alegatori, inclusiv politistul si paznicul, s-au baricadat in scoala.
Nervos peste masura, unul dintre agresori a spart un geam cu pumnul. Au sarit in ajutor satenii, au fost chemati de la Vaslui mascatii, dar si medicii. Doi barbati din grupul celor patru, in varsta de 28 si, respectiv, 70 de ani, au primit ingrijiri la fata locului, insa doar paznicul a fost transportat la spital, cu traumatism cranio-facial.

”Conflictul a fost destul de violent, greu de manageriat de politist

Martor la nefericita intamplare, preotul din sat, Marius Parpalea, povesteste cum au stat lucrurile: ”Cel care era paznic la sectia de votare, cu putin timp inainte de terminarea procesului electoral, a mers la un magazin si a cumparat ceva. Acolo s-au certat. Ei au venit in curtea scolii, l-au agresat. El s-a refugiat in sectia de votare. Pentru ca nu li s-a permis accesul in sectia de votare, politistul a devenit tinta celor de afara, in ideea ca il protejeaza pe paznic. De aici, lucrurile au luat o intorsatura nedorita. Au intervenit oamenii din sat si au incercat sa ii potoleasca. Chiar fiul unuia dintre cei mai vocali s-a straduit sa il tina deoparte pe parintele sau, dar lucrurile s-au calmat abia cand a venit ambulanta si a acordat primul ajutor unuia dintre cei de afara. Cei din interior s-au baricadat in cladire si au asteptat sprijin de la autoritati. Am inteles ca totul s-a petrecut pe fondul unor conflicte mai vechi. Acum s-au intalnit, s-au luat iar la harta, au spart un geam la scoala, la sectia de votare… Conflictul a fost destul de violent, greu de manageriat de politist, singurul care era la sectie, caci asa e procedura. Ca sa ii calmeze, agentul a folosit arma din dotare, a tras un foc vertical, lucru care nu a aplanat situatia, dar care, in cele din urma, a reusit sa ii tina in frau. Cei implicati, agresori sau agresati, nu stiu cum sa le spun, intrucat cei care au agresat strigau ca ei au fost candva batuti, sunt oameni gospodari ai satului, cum putini sunt in zona, o familie puternica, oameni care muncesc mult, au animale. Nu ii inteleg! Nu s-a asteptat nimeni la asa ceva, mai ales ca noi suntem o comunitate mica, unita”.
A fost deschis dosar penal pentru ultraj, cercetările fiind preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

About Simona Vasile

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: