Home / Social / Firmele de construcții care întârzie proiectele nu vor primi bani în plus la manoperă

Firmele de construcții care întârzie proiectele nu vor primi bani în plus la manoperă

de Dănuț CIOBANU

Constructorii care nu execută lucrările conform contractului nu beneficiază de majorarea manoperei. În municipiul Vaslui este cazul proiectului parcării de la o firma privată din domeniul sănătății, care a fost întârziat din vina constructorului și nu s-a actualizat valoarea investiții. La polul opus este firma care realizează parcul pentru role, care nu are nevoie de actualizarea investiției deoarece lucrează din anul trecut la valoarea minimă a manoperei de 17 lei/oră. CL Vaslui a actualizat cu un million de lei valoarea unui număr de cinci proiecte.

Agenții economici care nu au finalizat proiectele la termen nu vor beneficia de actualizarea valorii investiției. Este cazul firmei ce lucrează la parcarea Teoclinic din municipiul Vaslui, proiect pentru care nu s-au actualizat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții. Actualizarea valorii mai multor proiecte de investiții s-a realizat de către Consiliul Local (CL) Vaslui, în urma intrării în vigoare a OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare. În condițiile în care salariul minim brut lunar din sectorul construcțiilor a fost majorat la 3.000 de lei, valoarea minimă a manoperei a fost actualizată la 17 lei/oră.

„Contractele actualizate sunt în curs de derulare. În situațiile în care realizarea investițiilor a fost întârziată din vina firmelor de construcții, aceste contracte nu vor beneficia de actualizarea manoperei. Pentru firma care lucrează la parcul cu role nu a fost nevoie de actualizarea valorii, deoarece prin contractul de execuție este prevăzută o manoperă de 17 lei/oră. Noi nu putem actualiza manopera peste această sumă”, a spus reprezentantul Primăriei Vaslui în ședința Consiliului Local (CL).

Cinci contracte actualizate

Unul din obiectivele pentru care s-a actualizat valoarea investiției este „Înlocuirea acoperiș clădire liceu și acoperiș sală sport – Liceul Teoretic Emil Racoviță”. Valoarea totală aprobată cu TVA a proiectului a fost de 500.000 lei, iar valoarea actualizată conform OUG 114/2018 este de 525.000 lei, adică o diferență de 25.000 lei.

Un alt proiect pentru care s-a reactualizat valoarea investiției este „Amenajare platformă bazar și târg auto”. Valoarea totală aprobată a proiectului se ridică la suma de 21.500.000, în timp ce valoarea actualizată se ridică la suma de 22.300.000 lei, ceea ce înseamnă o diferență de 800.000 lei.

Și proiectul „Sistematizarea pe verticală și reabilitarea elementelor arhitecturale cuprinse între strada Costache Negri (Singogă) și strada Hușului” a beneficiat de actualizarea investiției. Valoarea totală aprobată cu TVA a proiectului a fost de 2.990.000 lei, iar valoarea actualizată este de 3.140.000 lei, adică o diferență de 150.000 lei.

Aceeași decizie a fost luată de CL Vaslui și pentru proiectul „Refacere îmbrăcăminte rutieră Gară IV, municipiul Vaslui – Rest de executat”. Valoarea totală aprobată cu TVA a proiectului a fost de 2.118.000 lei, iar valoarea actualizată este de 2.133.000 lei, adică o diferență de 15.000 lei.

Nu în ultimul rând, a fost reactualizată și valoarea proiectului „Schimbare acoperiș Școală Gimnazială Constantin Motaș„. Astfel, de la valoarea inițială a contractului de execuție de 325.000 lei, valoarea actualizată este de 335.000 lei, adică o diferență de 10.000 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: