Home / Social / Vouchere de pȃnă la 5.000 euro din partea statului pentru vasluienii cu dizabilități care vor să muncească

Vouchere de pȃnă la 5.000 euro din partea statului pentru vasluienii cu dizabilități care vor să muncească

Persoanele cu dizabilități din județul Vaslui, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, urmează să primească vouchere în cuantum de până la 5.000 euro, pe care le pot folosi ca să își procure echipamente ce le pot ușura viața și îi pot ajuta să desfășoare o activitate remunerată.

Banii vin prin programul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, în cadrul proiectelor cofinanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU) – Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.

Astfel, vasluienii vor putea primi un tip de subvenție pentru accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, pentru stimularea ocupării de locuri de muncă. E vorba despre cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente manipulatoare robotizate. Toate acestea au scopul de a ușura viața persoanelor cu dizabilități, care se pot reinventa în plan profesional și se pot reintegra mai bine în societate.

Subvenția se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), care va fi distribuit de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului județene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap și a recomandării medicului specialist.

Programul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” are o valoare totală de peste 23 milioane euro, ceea ce înseamnă că peste 7.000 de persoane cu dizabilități vor primi vouchere în valoare de până la 5.000 euro. De asemenea, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap vor beneficia de o subvenție de 2.250 lei / lună timp, care se va acorda timp de un an și jumătate.

Ce trebuie să facă vasluienii cu dizabilități pentru a primi banii de la stat? Să se prezinte la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în raza cărora au domiciliul și să comunice disponibilitatea pentru angajare.

În plus, aceștia trebuie să meargă la medicul specialist pentru a obține recomandarea scrisă, în baza căreia este necesară achiziționarea unui echipament asistiv.

Ulterior, această recomandare va fi anexată cererii de acordare a voucher-ului, care va fi depusă la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) – Vaslui.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va elabora metodologia de acordare a voucherelor, care va fi publicată în termen de 60 zile pe site-ul instituției. Tot acolo va fi afișată și lista actualizată de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces de care pot beneficia persoanele cu dizabilități.

În județul Vaslui există, potrivit datelor de la DGASPC, în jur de 14.800 adulți cu handicap, neinstituționalizați. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: