Home / Social / Regrete pentru viața de altădată din satele județului Vaslui

Regrete pentru viața de altădată din satele județului Vaslui

de Daniel MICU
În ultimii ani, judetul Vaslui inregistreaza un dezechilibru important in ceea ce priveste numarul de nasteri, raportat la cel al deceselor. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții DSP Vaslui, in perioada ianuarie-aprilie 2019, sporul natural, adică diferența dintre născuții vii și decesele generale, a avut un impact negativ, de –5,04 ‰ locuitori la o populatie de 493.234 locuitori. 
Cu spor natural pozitiv sunt localitatile Murgeni, Bacani, Bacesti, Ciocani, Miclesti, Osesti, Suletea, Valeni si Viisoara. Principalele cauze pentru modul in care se prezinta tabloul demografic al judetului Vaslui sunt migratia tinerilor si imbatranirea populatiei. De-a lungul anilor, lipsa locurilor de munca bine platite a alungat din judet vasluieni de toate varstele, iar multe localitati sunt imbatranite si pustiite.
La Gura Albesti, de exemplu, inainte de 1989, ulitele erau pline de copii. Acum ii poti numara pe degetele de la o mana. Localnicii spun ca nu au mai vazut un botez de ani de zile, intrucat tinerii sunt plecati peste hotare, iar batranii se sting unul cate unul.
“Pe vremuri, eram o gașcă puternică la Gura Albesti. Peste 25 de copii. Mergeam pe jos, peste deal, la scoala, cu totii. La 6.30 ne trezeam, mancam mamaliga unsa cu usturoi si eram fericiti. Ne jucam in drum. Copilarie adevarata! Acum, copiii noștri au plecat. E aproape gol satul. Si uitati ce zona frumoasa, ce rai! Sunt alte timpuri. Tinerii au plecat din tara. Nu se mai fac copii. Doar cate unul sau doi. Aici mai sunt vreo patru-cinci copii. Ii duce cu microbuzul la scoala, la comuna. E pustiu. Pacat! Mai sunt câteva familii, cativa bătrâni. Noi muncim cu ziua, asa ne câștigăm pâinea. E greu!”, a spus Viorel Cumpanici.
Soția lui, Lenuta, si-ar dori sa se poata întoarce în timp: “Si pe vremea noastră era greu, dar lumea era diferită. Avea viata satul asta. Erau multi copii, de toate vârstele. Acum, mai deloc. Mai vin nepoții, dar lucrurile nu mai stau ca altădată. Si nu cred ca se mai schimba ceva. De exemplu, acum, nicio gravidă nu avem in sat. Putini tineri, mai mulți bătrâni! Spun ca e greu de crescut copii, ca sunt responsabilitati multe si banii, puțini. Nu se mai fac copii!”.
Tanti Ilinca ne explica, pe îndelete: “Inainte de ’89, femeile care aveau patru copii primeau indemnizații de la stat. Aveau femeile si cate 7-8 copii. Credeti ca atunci era usor sa crești un copil?! Nici atunci nu era usor, dar noi eram mai… rezistenti, sa zic asa. Ulitele astea sunt goale acum. Atunci era veselie. Pe la fiecare poarta erau doi-trei copii. Acum, nu am mai văzut un botez de ani de zile. Cred ca un singur copil de varsta mica e in sat. Are 1 an sau 2. Mai sunt cativa la scoala, dar puțini tare. Multi suntem bătrâni. Ne asteptam ceasul! Copii nu se nasc, dar bătrânii se duc. Uite, casa aia e goală, ailalta si ea. Cine sa mai vina la Gura Albesti?! Tinerii sunt in tari straine, după o bucata de pâine mai buna, mai sigura”, e de parere batrana.
Analizând sporul natural la nivel national, se observă că județul Vaslui se situează la jumătatea clasamentului cu spor natural negativ.

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: