Home / Invatamant / Omul de televiziune Octavian Iordăchescu s-a întâlnit cu foștii săi colegi, la 60 de ani de la absolvirea Liceului de Băieți din Barlad

Omul de televiziune Octavian Iordăchescu s-a întâlnit cu foștii săi colegi, la 60 de ani de la absolvirea Liceului de Băieți din Barlad

de Mihaela NICULESCU

Revedere emoționantă! Vineri, elevii clasei a XI-a B a Liceului „Gheorghe Roșca Codreanu”, promoția 1959, s-au reîntâlnit pentru a sărbători 60 de ani de la absolvire. Doar zece din cei 33 de elevi ai clasei au fost prezenți, restul lipsind din motive de boală, sau pentru că au părăsit această lume.

Deși au părul alb și mersul mai șovăielnic, zâmbetul le-a rămas la fel ca în vremea când zburdau pe holurile fostului Liceu de Băieți. Dacă la ultima întâlnire au fost prezenți doi dintre cei 29 de profesori care au predat la această clasă, anul acesta, profesorul Vasile Țugulea i-a privit din ceruri. Astfel, catalogul a fost strigat de profesorul Vasile Cârcotă, singurul dascăl care se mai află în viață, dintre profesorii acestei clase.

„Îmi face deosebită plăcere să-i revăd pe foștii mei elevi din clasa a XI-a B, o clasă cu elevi excepționali, cărora le-am fost profesor la un an după terminarea facultății. Eram foarte tânăr, aveam doar șase ani mai mult decât ei. Ori de câte ori mă întâlnesc cu cei din Bârlad, îi salut cu <<Bună ziua, tinerețe!>>. Astăzi, mi-am adus aminte de anii tinereții și același lucru s-a întâmplat și cu elevii de altădată, acum oameni în toată firea, care și-au amintit perfect multe secvențe din viața de licean, petrecută în urmă cu șase decenii. M-a emoționat faptul că nu l-au uitat pe fostul lor diriginte, profesorul Harry Zuperman, pe care l-au iubit și respectat foarte mult, și că, atunci când pot, merg la mormântul său din București. Mi-au mărturisit că ar dori să monteze o placă comemorativă pe casa în care a locuit la Bârlad, pe strada Strâmba, fostul lor diriginte. Este emoționant și mă bucur că am fost profesorul unor astfel de generații”, a declarat, pentru Est News, profesorul Vasile Cârcotă.

”Sunt onorat și mândru că am fost și eu elevul acestui prestigios liceu”

Printre cei zece foști elevi reuniți la Bârlad s-a aflat și Octavian Iordăchescu, renumit ziarist, om de televiziune, care a lucrat 40 de ani la TVR, dar și la Antena 1 și Național TV. El este inițiatorul Festivalului „Cerbul de Aur”, dar și al emisiunii „Duminica în familie”, actualmente fiind colaborator la TVR, producător al emisiunii „Femei de 10, bărbați de 10”. De loc din Șuletea, Octavian Iordăchescu nu a uitat niciodată de unde a plecat și nu va uita niciodată ce a însemnat Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” pentru formarea sa.

„Mi-e greu să vă spun ce simt acum. Au trecut, totuși, 60 de ani de la absolvirea liceului și, uitându-mă acum la colegii mei, parcă a fost ieri. Acest liceu, pentru mine, a însemnat enorm. Am avut parte de profesori eminenți și de un diriginte minunat, profesor de limba și literatura română. Harry Zuperman și-a sacrificat familia, pur și simplu, din dragoste pentru elevi și pentru profesia pe care o avea. A rămas la Bârlad până a ieșit la pensie, făcând naveta în acest timp la București, unde soția sa era director muzical al Filarmonicii. Dacă astăzi am ajuns ce am ajuns, se datorează domnului meu diriginte și tuturor profesorilor care și-au făcut meseria cu dăruire. Acum câțiva ani mi-am adus băiatul la Bârlad să-i arăt liceul în care am învățat. A rămas uimit de câte personalități ale culturii și științei românești au absolvit acest liceu, devenit între timp Colegiu. Sunt onorat și mândru că am fost și eu elevul acestui prestigios liceu”, ne-a mărturisit Octavian Iordăchescu.

Nepotul episcopului Iacov Antonovici, prezent la întalnire

Trecuți de 77 de ani, domnii grizonanți, foștii liceeni de odinioară, s-au așezat în bănci, într-o sală de la parterul Colegiului, iar atunci când și-au auzit strigat numele din catalog au trebuit să spună și câteva cuvinte. De departe, cel mai vorbăreț a fost Virgil Giușcă, fostul director al Casei de Cultură din Bârlad, care, cu ochii în lacrimi, a ținut să le mulțumească colegilor săi de clasă pentru solidaritatea de care au dat dovadă în urmă cu trei ani, când s-a aflat pe patul de spital din București, în urma unui accident vascular cerebral. Gestul lor i-a dat putere să-și revină, după cum, la fel de mult l-au ajutat și convorbirile telefonice cu aceștia. Cei care l-au vizitat mai mult au fost colegii din București – Mihai Diaconu, medic veterinar, cel care va scoate anul acesta o carte de poezii la editura colegului său Dumitru Mocanu (fost senator de Botoșani), și Virgil Antonovici. Acesta din urmă este nepotul episcopului Iacov Antonovici și fiul unui profesor ce a predat comerțul la Școala Normală din Bârlad.

„De Bârlad mă leagă amintiri minunate, cum sunt cele ale copilăriei și adolescenței. Sunt onorat că o școală din Bârlad poartă numele bunicului meu. Din păcate, nu l-am cunoscut, el murind în 1931, dar știu ce a însemnat el pentru Bârlad și nu numai. Îmi aduc aminte cu plăcere de Școala Normală, unde preda tatăl meu. Era o clădire fascinantă, realizată de meșteri italieni, cu un ceas minunat, aurit, care între timp a dispărut. Mi-ar face plăcere să vizitez ce a mai rămas din această școală, respectiv casa directorului, despre care am auzit că a fost reabilitată. Doresc din inimă să putem monta o placă comemorativă pe casa fostului nostru diriginte, o casă simplă din zona Pieței, pe care a vândut-o atunci când a plecat la București. A lăsat în ea o bibliotecă impresionantă, despre a cărei soartă nu se mai știe nimic”, a dezvăluit Virgil Antonovici.

La întâlnirea de promoție au fost prezenți și Petrache Luncă, fost profesor la Bârlad, și Nicolae Crețu, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta participă destul de des la activitățile culturale de marcă organizate în Bârlad, orașul său natal, și își ține colegii la curent cu tot ceea ce se întâmplă aici.

Elevii clasei a XI-a B au făcut parte din prima promoție care a început liceul în clasa a VIII-a și l-au terminat în clasa a XI-a. Ultima parte a clasei a XI-a, însă, au urmat-o în clădirea Complexului Școlar, acolo unde au și susținut Bacalaureatul, clădirea găzduind pentru o perioadă toate liceele din Bârlad. Cei zece reprezentanți ai promoției 1959 au dorit să viziteze și liceul de pe deal, unde au dat examenul de maturitate, iar în semn de respect pentru profesorii și colegii lor înmormântați la Bârlad, au trecut și pe la mormintele acestora din Cimitirul „Eternitatea”. Deși se apropie de vârsta de 80 de ani, elevii clasei a XI-a B, promoția 1959, își fac planuri de viitor, unii mai multe, alții mai puține. Planul lor comun, însă, este de a se revedea și la anul și de a depăna din nou amintirile adolescenței lor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: