Home / Social / Țăranii vasluieni au renunțat să mai crească animale

Țăranii vasluieni au renunțat să mai crească animale

Tot mai puțini țărani din județul Vaslui cresc taurine în gospodăriile individuale. Potrivit datelor Oficiului Județean pentru Zootehnie (OJZ) Vaslui, cea mai mare scădere a numărului de animale s-a înregistrat în ultimii ani, pe fondul îmbătrânirii populației de la sate.

În schimb, în aceiași perioadă, se constată o creștere a numărului de microferme cu efective între 10 și 30 de capete, unele având și peste 100 de animale.

“În marea lor majoritate, fermele s-au axat pe rase specializate în producțiile de lapte sau carne și sunt membri în una din cele cinci asociații de profil. Față de gospodăriile individuale care produc mai mult pentru consumul familial și doar o mică parte este destinată vânzării, microfermele cu peste 20 de capete deja aduc profituri. Pentru vaca de lapte avem 29 de exploatații cu aproape 2.000 animale”, a spus Cătălin Chelmu, directorul OJZ Vaslui.

Având în vedere criza acută a forței de muncă, fermierii au încercat să își mecanizeze o parte din lucrări (furajare, adăpare, muls, evacuare dejecții), care în final conduc la profit și la o calitate superioară a produselor de bază.

“Având în vedere ca în ultimii ani prețul la lapte oferit de marile unități procesatoare a fost destul de mic, mulți fermieri au ales să-și valorifice singuri produsele. Astfel, aceștia au început cu laptele integral și până la produsele procesate cum ar fi brânză, telemea, cașcaval etc”, a mai spus Cătălin Chelmu.

În ceea ce privește taurinele de carne, la această dată sunt în județul Vaslui 16 exploatații, cu un efectiv de aproape 500 de animale.  (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Șanse de angajare mai mici și discriminare la locul de muncă pentru bolnavii de cancer din județul Vaslui

Pe lângă problemele medicale și ...

Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consilierii din ...

Vasluienii cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului medicamentelor

Din septembrie, persoanele cu pensii ...

%d blogeri au apreciat: