Home / Administratie / Tutova, în topul național al celor mai bogate primării de comune în 2018

Tutova, în topul național al celor mai bogate primării de comune în 2018

de Mara GRIGORIU

La doi pași de Bȃrlad, o administrație comunală dă lecții în ceea ce privește gestionarea pușculiței. Primăria Tutova se află pe locul 26 din 41 în clasamentul care ordonează primăriile din țară în funcție de veniturile totale la buget, în cursul anului trecut.

Astfel, cu venituri de 15,20 milioane lei, Primăria Tutova se poate lăuda că a surclasat administrații comunale din județele Botoșani, Maramureș, Vrancea, Gorj, Alba sau Brăila.

Cel puțin așa arată datele oficiale de la Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Potrivit acestor date, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 17,57 miliarde de lei în 2018. E vorba despre o scădere față de anul anterior, când sumele încasate s-au ridicat la valoarea de 19,50 miliarde lei.

Totuși, Tutova, o comună cu aproximativ 3.300 locuitori, se află la o distanță de 53 milioane lei față de cea mai bogată comună din România, în funcție de veniturile totale la buget din 2018, care e Chiajna (Ilfov), cu 14.260 locuitori. În pușculița acestei comune s-au strȃns nu mai puțin de 68,10 milioane lei, iar aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară și în anul 2017.

După Chiajna, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 46,87 milioane lei, încasate pe parcursul anului trecut. Podiumul celor mai bogate comune din 2018 e completat de o altă comună din județul Ilfov, mai exact Dragomirești, cu venituri totale la bugetul local de 35,89 milioane lei.

Județul Ilfov are patru din primele zece cele mai bogate comune din 2018, astfel că performanța primăriei Tutova – Vaslui este una de apreciat.

Clasamentul celor mai avute comune continuă, pe locul patru, cu Primăria Dumbrăvița din județul Timiș (35,43 milioane lei), iar pe locul cinci se află Primăria Mogoșoaia din județul Ilfov (34,73 milioane lei).

În top 10 cele mai bogate primării rurale mai intră primăriile comunelor Giroc din județul Timiș (33,74 milioane lei), Miroslava (32,35 milioane lei) din județul Iași, Valu lui Traian (32,23 milioane lei) din Constanța, Balotești (30,94 milioane lei) din Ilfov și Roata de Jos din județul Giurgiu (30,91 milioane lei).

La polul opus, cele mai “sărace” primării bogate sunt din județele Ialomița și Caraș-Severin, respectiv comunele Valea Ciorii (9,6 milioane lei) și Bozovici (9,07 milioane lei).

În cursul anului trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, doar 37% reprezentau venituri proprii, respectiv mare parte din cotele defalcate din impozitul pe venit. Odată cu reducerea impozitului pe venit, sumele care au ajuns în pușculițele acestor primării au scăzut cu aproape 2 miliarde de lei (11%) față de anul anterior, compensarea promisă de Guvern acoperind parțial pierderile. În aceste condiții, un fapt devine și mai evident꞉ a crescut gradul de dependență al comunelor față de centru prin consiliile județene.

Citeste si: Tutova, comuna unde nu există ”Nu se poate!”

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: