Home / Social / Urgie peste județul Vaslui! Urmează trei zile de ploi torențiale cu până la 80 litri/metrul pătrat

Urgie peste județul Vaslui! Urmează trei zile de ploi torențiale cu până la 80 litri/metrul pătrat

de Dănuț CIOBANU

În următoarele zile, în județul Vaslui se vor înregistra ploi abundente, care izolat vor atinge între 60 și 80 litri/metrul pătrat. Până astăzi, la ora 6.00, Vasluiul este sub o atenționare meteo de cod portocaliu, avertizare care ar putea fi prelungită până joi. Prefectura Vaslui a alertat toate primăriile să asigure permanența, iar la mai multe instituții s-a activat serviciul de urgență.

Pentru județele din Moldova, inclusiv pentru Vaslui, începând de luni, 3 iunie 2019, ora 12.00 și până marți, 4 iunie 2019, ora 6.00 a fost emis o avertizare meteorologică de cod portocaliu. În acest interval de timp vor cădea ploi torențiale, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Vestea proastă pentru județul Vaslui și restul județelor din regiune este că avertizarea meteorologică de cod portocaliu ar putea fi prelungită până în cursul zilei de joi, 6 iunie 2019.

“Urmează ploi abundente în Moldova. Vor fi ploi torențiale de peste 40-50 litri/metrul pătrat, iar izolat cantitățile de precipitații vor fi de 60-80 litri/metrul pătrat. De asemenea, vor fi înregistrate căderi de grindină și vijelii. Avem de a face cu un caracter sever al vremii, cu fenomene care vor avea loc într-un timp scurt. Mâine dimineață (azi n.r.), este posibil ca avertizarea să fie actualizată până joi. E de așteptat ca în Moldova să se acumuleze cantități de apă de 50 litri/metrul pătrat în fiecare zi până joi “, a spus reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie în cadrul videoconferinței cu prefecții.

Totodată, în cursul zilei de ieri a fost activată și avertizarea hidrologică de cod portocaliu pentru râurile din județele Moldovei.

Prefectul să fie în teren!

Ieri, la Prefectura Vaslui, a avut loc o videoconferință a Ministrului de Interne, Carmen Dan, cu prefecții din țară. Ministrul de Interne a avertizat prefecții că în perioada imediat următoare vor fi activate noi avertizări meteorologice și hidrologice și structurile din teritoriu trebuie să fie în stare de alertă.

“Vom informa toate primăriile să activeze serviciile de permanență și vom activa Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Apele Române vor monitoriza cursurile de apă, iar la mai multe servicii (Drumuri Naționale, Serviciul de Ambulanță, Direcția pentru Sănătate Publică) se va activa serviciul de urgență. La încheiere videoconferinței voi merge să văd despre ce este vorba la Rafaila”, a răspus Edurd Popica.

Ministrul Carmen Dan i-a cerut prefectului să plece imediat pe teren, pentru a vedea care este situația și să raporteze la minister dacă sunt probleme deosebite.

Comuna Dragomirești, afectată de inundații

Ploile din ultimele zile au distrus din nou drumurile din satele comunei Dragomirești. Cum toate aceste drumuri sunt din piatră, apa acumulată de pe versanți a acoperit de aluviuni toate căile de acces.

“Am venit la Prefectura Vaslui să vedem dacă facem din nou un proces verbal cu aceste pagube. Abia am terminat de pietruit drumurile și acum apa mare a acoperit drumurile cu mâl. În toate satele drumurile sunt afectate. Am trimis să lucreze buldoexcavatorul pentru a curăța drumurile și vă dați seama că acolo nu va mai rămâne piatră”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Toalete de 12 miliarde de lei vechi la Pogana

Aproape 1,2 milioane lei costă cinci ...

A ajuns gripa sezonieră în județ!

Șapte cazuri de gripă sezonieră au ...

Proiectul bazinului de înot din municipiul Vaslui va fi depus la finanțator

Proiectul construcției unui bazin de înot ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: