Home / Social / Ajutoare de urgență pentru vasluienii afectați de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase

Ajutoare de urgență pentru vasluienii afectați de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase

Gospodării devastate de ape, case pline de mȃl și agoniseli de-o viață risipite în cȃteva ore, asta lasă în urmă ploile torențiale care, în ultimele zile, s-au abătut și asupra județului Vaslui. Familiile afectate de inundații pot primi un sprijin financiar din partea statului, cuprins între 1.500 și 5.000 lei, pentru a trece mai ușor peste efectele dezastrului.

Vasluienii greu încercați de furia apelor nu mai trebuie să completeze cereri și nici să treacă prin anchete sociale pentru a putea beneficia de ajutoarele de urgență din partea Guvernului. Normele de acordare a acestor ajutoare de urgență au fost simplificate, pentru sprijinirea promptă a populației pe parcursul anului 2019 și pentru combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a celor afectați. Astfel, ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă a ministrului Muncii și Justiției Sociale, pe baza borderourilor întocmite de Agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul Inspectoratelor județene pentru situații de urgență, aceste borderouri fiind avizate de primarii localităților afectate, precum și de către prefecți.

Cel mai mic ajutor financiar, de 1.500 lei, îl primesc familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% exclusiv. Câte 2.000 lei vor ajunge la familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 90% inclusiv. 3.000 lei este suma pe care o vor primi familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%. În cazul în care, în urma inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei / persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei.

Valoarea totală a ajutoarelor de urgență acordate de către Guvern este de 5 milioane de lei pentru sprijinirea celor afectați de inundații. Fondurile sunt prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

În luna martie, 16 vasluieni au primit ajutoare de urgență de la Guvern, între 1.000 și 10.000 lei, pentru că se aflau în situații de necesitate ori deosebite, cauzate de starea de sănătate, sărăcia extremă sau alte cauze care pot conduce la excluziunea socială. Beneficiarii acestor ajutoare au domiciliul în municipiile Vaslui și Bârlad, orașul Negrești, localitățile Băcești și Armășeni (comuna Băcești), Pochidia (comuna Pochidia), Bârlălești (comuna Epureni), Fâstâci (comuna Cozmești), Pădureni (comuna Pădureni) și Hreasca (comuna Coroiești). (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: