Home / Invatamant / Iată ce cărți preferă să citească bârlădenii

Iată ce cărți preferă să citească bârlădenii

Incredibil dar adevărat! Bârlădenii, unii, ce-i drept, citesc în mod constant. Este o realitate pe care o confirmă reprezentanții celor trei librării din Bârlad.

Clienții fideli au vârste între 35 și 60 de ani și au studii medii sau superioare. Pensionarii citesc mai mult decât adolescenții, iar școlarii cumpără mai mult carte decât tinerii, este constatarea făcută de librari.

„Din 2007, când am deschis librăria, constatăm că bârlădenii mai citesc, dar în număr mic. De fapt, noi avem clienți fideli care se interesează frecvent de noile apariții editoriale. De regulă, cititorii fideli preferă cărțile de beletristică, de bună calitate, care sunt mai scumpe – 40, 50, 60 de lei volumul. Cititorii ocazionali cumpără cărți de specialitate, de medicină, psiho-pedagogie etc. Persoanele de vârsta a doua și a treia, care au fost obișnuite de mici să citească, sunt clienții fideli ai librăriei. Pensionarii cumpără de la noi din librărie o carte pe lună sau la două luni. E bine, totuși, că se mai citește și ar fi și mai bine dacă tinerii și copiii ar fi mai prezenți în librării și ar deveni cititori fideli”, ne-a declarat proprietarul unei librării din centrul orașului.

Librăriile practică prețurile impuse de edituri, în schimb comercializarea cărților online este considerată o concurență neloială de proprietarii de librării. Cei interesați să cumpere cărți le găsesc online la prețuri ceva mai mici, sub prețul editurii, lucru greu de înțeles pentru reprezentanții librăriilor. “Cititorul care se respectă frecventează librăriile și cumpără după ce a răsfoit mai multe cărți și chiar le-a simțit mirosul specific de tipografie”, a fost de părere un librar.

Din păcate, lectura nu mai este o preocupare obișnuită a bârlădenilor, ca de altfel nici a celorlalți români. Timpul liber este acoperit de rețele sociale, care au devenit un drog. De ce nu se mai „consumă” carte? Pentru că este mai comod să citești de pe diferite dispozitive care oferă o gamă foarte diversificată de lectură prin intermediul internetului și nu în ultimul rând pentru că în România calitatea învățământului a scăzut constant. Rezultatul este unul tot mai evident: a crescut îngrijorător numărul analfabeților funcțional, mai ales în cazul elevilor. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: