Home / Social / Sate pustii. Fermierii vasluieni primesc subvenții, dar nu au tineri să-i angajeze în agricultură

Sate pustii. Fermierii vasluieni primesc subvenții, dar nu au tineri să-i angajeze în agricultură

de Dănuț CIOBANU

Angajatorii din agricultură, industria alimentară și acvacultură primesc sprijin financiar de la stat dacă angajează tineri. Săptămâna trecută au fost aprobate normele metodologice ale legii care permite acordarea subvenției, iar DAJ Vaslui a informat fermierii despre acest ajutor. Sprijinul lunar este de 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare, 750 lei pentru studii medii, și 500 lei pentru persoanele fără studii. Fermierii salută inițiativa, însă susțin că a venit prea târziu, deoarece în mediul rural nu mai sunt tineri care să lucreze în agricultură.

Angajatorii vasluieni din sectorul agricol au parte de o veste foarte bună. Fermierii vor beneficia de un ajutor financiar lunar, dacă angajează tineri în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară. Sprijinul financiar se acordă după ce au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea programului de stimulare a angajării tinerilor.

În acest sens, Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a transmis o informare tuturor fermierilor din județ cu date despre implementarea acestei legi.

„Legea a fost aprobată din anul trecut, iar acum s-au adoptat normele metodologice. La noi în județ este o criză de forță de muncă atât în sectorul agricol, cât și în industria alimentară, cum ar fi în morărit, panificație etc. Sunt sute de angajatori din cele trei sectoare de activitate care pot primi sume de bani pentru a angaja tineri. Programul va fi pus în aplicare de către instituția noastră, iar înscrierea în program se face până la data de 31 decembrie 2020, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Conform actului normativ, fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului primește următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 lei pentru persoanele fără studii.

Contracte de muncă pentru tineri

Tinerii beneficiari ai programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare. De asemenea, pentru a beneficia de prevederile legale, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

“Legea e bună. Au venit și normele metodologice, dar e greu să găsești personal ca să faci angajări. Noi am angaja și fără subvenție, dar nu avem pe cine. E bună măsura, e problema să vină personal în agricultură. Cei care au studii superioare vor să trăiască la oraș, iar cei fără studii pleacă în străinătate să cunoască alte țări. Este criză de forță de muncă în toate domeniile. Într-o comună ai unul sau doi tineri pe care să îi formezi să lucreze în agricultură, ceea ce este foarte puțin. Cu toate acestea, orice subvenție care ajută piața muncii este binevenită pentru noi”, a spus Dan Hurduc, fermier din Costești.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cetățenii și consilierii locali sună la Transurb Vaslui, pentru a se plimba cu noile microbuze

Noile microbuze urbane de transport ...

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: