Home / Sanatate / Bugetul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, sufocat de cheltuielile pentru salarii

Bugetul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, sufocat de cheltuielile pentru salarii

de Dănuț CIOBANU

Grosul bugetului pe 2019 al Spitalului Județean de Urgență Vaslui se duce pe cheltuielile de personal. În total, doar pentru salarii, în acest an este alocată suma de 118,2 milioane de lei. Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, spune că, în aceste condiții, este foarte greu să se asigure tot timpul medicamente, pacienții să aibă mâncare bună etc. CJ Vaslui va aloca spitalului, în acest an, subvenții de aproape 8 milioane de lei. Anual, pe la unitatea de sănătate trec peste 50.000 de pacienți.

Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, a spus că cheltuielile legate de personal sunt foarte mari, iar unitatea de sănătate se descurcă foarte greu. Practic, valoarea cheltuielilor aferente salariilor este de aproximativ 87,5% din bugetul total al spitalului, realitate care limitează drastic de la finanțare alte capitole de cheltuieli.

“Cheltuielile de personal sunt la acest procent, iar medicamentele, mentenanța la aparatura medicală, orice altă investiție costă. Mai avem un procent de 12,5% pentru alte tipuri de cheltuieli, în afară de salarii. În aceste condiții cum să avem medicamente tot timpul, mâncare bună, acces rapid la investigații de înaltă performanță?! Cheltuiala de personal este foarte mare și ne descurcăm foarte greu”, a spus Ana Rinder consilierilor județeni, în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Pentru acest an, veniturile totale ale SJU Vaslui se ridică la 162.097.361 lei. Din totalul veniturilor, pentru secțiunea de funcționare este alocată suma de 151.339.481 lei, iar pentru secțiunea dezvoltare 10.757.880 lei. Doar pentru cheltuielile de personal, pentru anul 2019 este prevăzută suma de 118.274.018 lei. Capitolul de venituri este format din venituri proprii care se ridică la 127.100.558 lei, subvenții de la bugetul consolidat al statului în valoare de 27.084.386 lei și subvenții de la bugetul local al județului Vaslui în sumă de 7.912.417 lei.

Ajutor financiar de la bugetul județului

La sfârșitul anului trecut, CJ Vaslui a aprobat un sprijin financiar în valoare de 800.000 lei către SJU Vaslui. La adoptarea proiectului de hotărâre, Neculai Sorescu, directorul financiar al SJU Vaslui, a prezentat situația financiară a unității de sănătate.

La nivelul anului 2018, Casă Județeană de Sănătate Vaslui a acoperit doar 80% din valoarea totală a serviciilor medicale acordate populației, restul de 20% urmând să fie acoperit din alte surse. Este vorba despre fonduri virate de la bugetul local al județului, venituri proprii, donații, sponsorizări etc.

“Anual, spitalul are peste 50.000 de pacienți. Aceste persoane trec poarta spitalului și ne cer să le acordăm servicii medicale. Spitalul este al județului Vaslui, nu tratăm doar pacienții din municipiu reședință de județ. Noi nu refuzăm pe nimeni. Orice spital acordă servicii medicale prin unitățile medicale de urgență. Suntem obligați să facem aceste servicii medicale, chiar dacă sumele nu sunt acoperite de Casă de Sănătate. Această alocarea financiară este justificată prin serviciile medicale prestate populației”, spunea Neculai Sorescu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Trenurile care circulă spre Iași au avut întârzieri de câte 30 minute în zilele premergătoare sărbătorii Cuvioasei Parascheva

Sute de bârlădeni au ajuns, ...

Copil de 8 ani, rănit grav de un tractor în timp ce stătea în fața gardului unei locuințe din Doagele

Un copil de 8 ani ...

Lucrările la rețelele de apă și canalizare a Hușului, întârziate din cauza crizei de forței de muncă

Modernizarea sistemului de apă și ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: