Home / Administratie / Drumul strategic s-a blocat în rețelele electrice, Internet și telefonie

Drumul strategic s-a blocat în rețelele electrice, Internet și telefonie

de Dănuț CIOBANU

Proiectul drumului strategic din județul Vaslui dă bătăi de cap firmelor de proiectare. Pentru realizarea investiției, va trebuie să fie relocheze rețele de electricitate, Internet și telefonie. De asemenea, toate cele cinci intersecții dintre drumul strategic și drumuri naționale din județ trebuie proiectate și modernizate la standarde europene. Contractele de proiectare plus execuție sunt semnate pentru o perioadă de 35 de luni, termenul final fiind data de 30 iunie 2022.

Proiectarea drumului strategic de la nivelul județului Vaslui se va prelungi până după luna iulie 2019. Această decalare a serviciilor de proiectare are la bază mai multe motive. Cum lățimea drumului ajunge pe unele tronsoane și până la opt metri (carosabil acostament, șanțuri, trotuare, piste de biciclete), multe din rețelele de servicii existente pe marginea drumului trebuie relocate. Este vorba despre rețele de energie electrică, Internet, telefonie, pentru care proiectanții trebuie să indentifice noi trasee de instalare. De asemenea, până la demararea lucrărilor de execuție, Autoritatea Rutieră trebuie să elaboreze un audit pentru siguranța rutieră, procedură care durează 90 de zile.

O altă problemă cu care se confruntă proiectanții este obținerea avizelor de la Drumurile Naționale, documente care sunt eliberate doar după ce se prevede ca intersecțiile dintre drumul strategic și drumurile naționale să fie modernizate la ultimele standarde. Este vorba despre intersecțiile de la Bălteni, Laza, Codăești, Simila și Poienești.

“Toate aceste probleme generează timp pentru proiectare. Până în luna iulie serviciile de proiectare sunt în termen. Contractele de proiectare plus execuție sunt semnate pe o perioadă de 35 de luni, din care cinci luni pentru proiectare și 30 pentru execuție. Dacă va fi nevoie se va mări perioada de proiectare și se va reduce perioada de execuție. Noi ne implicăm pentru a ajuta firmele de proiectare să urgenteze rezolvarea acestor probleme. Drumul trece prin 11 comune, unde avem prevăzute trotuare și piste de biciclete”, a spus Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui.

Investiție de 222 milioane lei

Drumul strategic a fost scos la licitație pe trei loturi: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești.

În urma încheierii procedurii de licitație publică, au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru fiecare lot în parte: lotul 1 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456,26 lei (fără TVA); lotul 2 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA); lotul 3 – Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

Proiectul drumului strategic are o valoare totală de 222.001.842 lei, din care finanțarea nerambursabilă europeană se ridică la suma de 213.074.058 lei. Perioada de implementare a investiție este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

Programul CJ Vaslui de finanțare cu 400.000 lei a activităților nonprofit, afectat de coronavirus

Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu mai organizează sesiunea de ...

Episcopul Ignatie al Hușilor. Molima hristofobiei în vreme de pandemie – a fost descoperit „vaccinul” împotriva coronavirusului –

În plină pandemie, scotocind grijuliu în garderoba ideologică, prin ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: