Home / Social / De ce este Vasluiul un județ ocolit de turiști?

De ce este Vasluiul un județ ocolit de turiști?

Dacă Bucureștiul, Valea Prahovei, litoralul romȃnesc și județele din Vestul țării se pot lăuda că le trec pragul, anual, zeci de mii de turiști în căutare de experiențe memorabile, județul Vaslui se află pe ultimele locuri în clasamentul destinațiilor care îmbie să fie vizitate. Mai precis, pe locul 36 din 42, incluzȃnd în top și Capitala.

Doar 46.100 de turiști au vizitat meleagurile vasluiene în 2018, iar dintre aceștia 4.700 au fost străini, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Asta înseamnă că, față de anul 2017, există o creștere, însă ea nu e deloc spectaculoasă꞉ 1.400 de noi turiști s-au aventurat în Vaslui, fie în vacanță, fie cu alte scopuri asemănătoare.

Motivele sunt lesne de înțeles și țin, într-o măsură semnificativă, de numărul foarte mic de obiective turistice importante, naturale sau construite, care pot fi vizitate în județ, precum și de oferta limitată de evenimente care i-ar putea determina pe mulți să se orienteze către Vaslui.

Fără o infrastructură care să scurteze distanțele și fără o strategie comparabilă cu a altor județe, strategie care să dea roade prin organizarea de activități culturale sau de evenimente sportive de masă, județul Vaslui e aproape tras pe linie moartă din punct de vedere turistic. Noroc de cei care mai poposesc în tranzit, cȃte o noapte, să-și tragă sufletul și să-și reîncarce bateriile pentru alte destinații mai pitorești! Doar aceștia sunt turiștii care mai salvează onoarea județului în clasamentele de profil. În cursul anului trecut, 68.500 de persoane au înnoptat în județ, dintre care 7.800 au fost străini.

Cu toată istoria sa plină de eroism, dacă e să ne gȃndim doar la victoria lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, Vasluiul împarte ultimele 10 locuri cu județele Brăila, Vrancea, Botoșani, Ialomița, Sălaj, Olt, Giurgiu, Călărași și Teleorman. În to acest timp, Capitala și județele Brașov, Constanța, Cluj, Mureș, Sibiu, Prahova, Bihor, Suceava și Timiș primesc între 400 mii și 2 milioane de turiști anual. Bucureștiul conduce detașat în topul sosirilor totale de turiști, cu un număr de 2,08 milioane (16,2% din totalul sosirilor). Pe locurile următoare se situează județele Brașov (1,36 milioane), Constanța (1,31 milioane), Cluj (653 mii) și Mureș (569 mii).

La nivel de turiști străini, topul sosirilor din 2018 e condus tot de Capitală, 43,5% din totalul sosirilor de la nivel național (1,21 din 2,79 milioane) alegând această destinație. La mare distanță, pe locurile următoare în acest top, s-au clasat județele Brașov (206 mii), Sibiu (159 mii), Cluj (140 mii) și Timiș (117 mii).

Anul trecut, numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare a ajuns la 12,81 milioane, în creștere cu 6,3% față de anul 2017 (12,06 mil. sosiri). E o creștere modestă față de anii anteriori, care vine pe fondul unei măsuri de stimulare turismului intern, de către stat, prin acordarea tichetelor de vacanță.

La nivel de sosiri de turiști străini (2,79 milioane), creșterea a fost mai mică decât cea înregistrată în anul 2017 (+1,3%), ceea ce arată că Romȃnia nu e încă percepută ca o destinație turistică importantă, în ciuda promovării costisitoare din ultimii ani, în unele publicații internaționale de profil și la tȃrgurile de specialitate din Europa și din lume.(Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: