Home / Invatamant / Surpriza inedită a unei profesoare de limba română, de la Școala ”M.C. Epureanu” Bârlad, pentru două dintre elevele sale

Surpriza inedită a unei profesoare de limba română, de la Școala ”M.C. Epureanu” Bârlad, pentru două dintre elevele sale

de Mihaela NICULESCU

O zi de neuitat! Miercuri, două eleve ale Școlii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad au avut parte de o surpriză care le-a lăsat fără cuvinte. Profesoara lor de limba și literatura română, Niculina Cărăbăț, le-a oferit în ultima oră de limba română din clasa a VIII-a un dar de preț – lansarea a două cărți. Cele două volume nu sunt altceva decât creațiile lor literare.

Andreea Budeș, elevă în clasa a VIII-a B, este șefa de promoție a școlii și este la fel de talentată ca și colega ei de clasă, Maria Beatrice Surugiu. Cele două eleve au participat la numeroase concursuri de creație literară dar și la Olimpiada de limba română. Pentru că au un talent deosebit în ale scrisului, profesoara lor s-a gândit la o surpriză și a dorit să le organizeze lansarea celor două cărți într-o zi importantă, la sfârșitul clasei a VIII-a, de Ziua Învățătorului.

Copiii Soarelui” este titlul cărții care cuprinde lucrările de proză ale Mariei Beatrice Surugiu.

Povestirile Mariei transmit emoție, inocență și dorință de cunoaștere a <<corolei de minuni a lumii>>, oferă tuturor cititorilor săi o surprinzătoare evadare din cotidian, o reală speranță într-o lume mai bună și lansează o inedită invitație într-un univers magic, încărcat de fantezie și candoare, specific vârstei lor”, scrie în prefața cărții profesoara Niculina Cărăbăț.

Celălalt volum poartă titlul „Fetița stelelor” și cuprinde creațiile Andreei Maria Budeș. Despre tânăra autoare, profesoara ei precizează în prefață: „Andreea Maria Budeș reușește o remodelare a conceptului de realitate, înfățișându-ne o serie de scurte povestiri cu final neașteptat, în care personajele imaginate de ea se situează între real și ireal, în situații dintre cele mai neobișnuite.”

La ora festivă de limba și literatură română au participat pe lângă elevii clasei a VIII-a B și membri ai Cenaclului literar-artistic „Mihai Eminescu” din cadrul școlii, profesori și directoarea Bibliotecii „Stroe S. Bellloescu”, scriitoarea Dorina Stoica și Bogdan Jora – directorul școlii. Acesta din urmă a mărturisit că a reușit cu greu să păstreze secretul lansării celor două cărți, dar că a meritat. Fetele au fost de-a dreptul uimite când au văzut că sunt invitate la lansarea propriilor volume de proză.

După lansarea-surpriză a cărților, elevii clasei împreună cu invitații au vizionat un film despre activitățile desfășurate în cei patru ani de gimnaziu și au savurat câte o felie de tort, pregătit chiar de profesoara Niculina Cărăbăț.

Ora specială, ultima de limba română din clasa a VIII-a, a fost o surpriză pentru toți colegii celor două eleve care au studiat limba și literatura română cu o profesoară deosebită, dedicată, ce i-a învățat să vorbească și să scrie corect în limba română, dar, mai ales, le-a insuflat dragostea pentru lectură.

Am simțit că este momentul, la finalul clasei a VIII-a, să le ofer o surpriză plăcută celor două eleve care au excelat la disciplina pe care o predau. Ele mi-au încununat cariera de profesor prin rezultatele obținute de-a lungul anilor la concursurile de creație și la Olimpiada de limba și literatura română. Diplomele lor au contat în evaluarea mea și pentru asta le mulțumesc mult. Calitatea unui profesor se măsoară în rezultatele obținute de elevii săi, de performanța pe care o ating aceștia. Sunt două eleve minunate, care se vor îndrepta către Colegiul <<Codreanu>>. Eu le urez succes și le doresc să urmeze mai departe facultatea preferată, dar să nu uite și de scris. Scriu minunat, creațiile lor au impresionat comisiile de evaluare ale concursurilor la care au participat, inclusiv pe cea de la <<Tinere condeie>>, unde, anul trecut, Maria Beatrice Surugiu a obținut locul I, iar Andreea Budeș, mențiune. Au un scris cu o caligrafie impecabilă și asta i se datorează doamnei lor învățătoare, Loredana Gălățeanu, care a fost prezentă și ea la lansarea volumelor celor două eleve ale școlii noastre. Mă despart de ele și de colegii lor de la a VIII-a B cu mare greutate, dar știu că vor fi în continuare pe mâini bune. Această oră specială de limba și literatura română, de la final de gimnaziu, înseamnă pentru mine un ceas pentru eternitate. Le mulțumesc din suflet acestor elevi care m-au împlinit profesional”, a spus prof. Niculina Cărăbăț.

Cele două autoare ale volumelor „Copiii Soarelui” și „Fetița stelelor” au mărturisit cu emoție că vor continua să scrie și nu vor renunța la scris niciodată pentru că deja a devenit pentru ele un mod de a fi. Atât Maria Beatrice Surugiu cât și Andreea Maria Budeș au mulțumit profesoarei lor de limba română pentru darul oferit dar și pentru faptul că ea a fost cea care le-a descoperit potențialul artistic, le-a încurajat să creeze și să aibă încredere în talentul lor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cine sunt președinții Consiliilor Școlare ale Elevilor din Bârlad?

Alegeri pentru președințiile Consiliilor Școlare ...

Directoarea Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad, singurul cadru didactic din județ selectat pentru o activitate organizată de Agenția Spațială Europeană

Experiență profesională remarcabilă! Mariana Balan, ...

Treizeci de elevi de liceu din județ vor vizita Parlamentul European, în cadrul Proiectului „Tineri în Parlamentul European”

Vizită la Parlamentul European! Zece ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: