Home / Social / 35.000 de participanți la pensiile private nu lucrează în realitate cu contract de muncă

35.000 de participanți la pensiile private nu lucrează în realitate cu contract de muncă

de Dănuț CIOBANU

Vasluiul este un județ fruntaș doar pe hârtie, în cazul numărului de participanți la un fond de pensii administrat privat. Din cei 82.754 salariați înscriși la un fond privat în februarie 2019, nu mai puțin de 34.130 persoane nu mai lucrau cu contract de muncă și, în consecință, nu s-au făcut viramente în conturile personale. Mai mult, pentru 1.000 de participanți vasluieni nu au fost transferate niciodată sume în conturile private.

La sfârșitul lunii februarie 2019, în județul Vaslui erau înregistrați 82.754 de participanți la un fond de pensii administrat privat. Raportat la nivel național, județul nostru are doar 1,13% din numărul total al persoanelor înscrise la un fond privat.

Dacă numărul aderenților la pensiile private a crescut constant în ultimii ani, sumele acumulate de fiecare salariat în contul personal sunt mult mai modeste. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna februarie 2019 s-au înregistrat viramente în conturile personale doar pentru 48.624 de persoane. Practic, acest număr de participanți a lucrat în baza unui contract individual de muncă, în bază căruia au fost alocați bani în conturile personale. Mai mult, în județul Vaslui sunt aproape 1.000 de conturi goale, adică pentru acești salariați angajatorii nu au făcut niciodată viramente.

“Diferența până la cei 82.000 de participanți la pensiile private este formată din persoane pentru care la un moment dat s-a făcut viramente, dar pentru care în cursul lunii februarie nu s-au mai făcut plăți. La nivel național sunt în total 114.952 de conturi goale, în care nu s-au făcut niciodată viramente”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Ce bani sunt virați la pensiile private?

În prezent, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75%. Cota transferată trebuia să ajungă la 6% în termen de 8 ani de la intrarea în vigoare a Legii 411/2004, cu o creștere procentuală de 0.5 puncte procentuale pe an. Cota de contribuție transferată a fost inițial de 2%. Ulterior, cota a crescut anual și în 2017 a fost de 5,16%, pentru ca în 2018 să scadă la 3,75%.

Conform art. 138 din Legea 227/2015, privind Codul fiscal, cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele: 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale; 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: