Home / Social / Sute de hectare cu culturi agricole au fost calamitate de ploile torențiale

Sute de hectare cu culturi agricole au fost calamitate de ploile torențiale

Sute de hectare de culturi agricole din județul Vaslui au fost compromise de precipitațiile abundente din ultimele săptămâni. Comisiile locale pentru situații de urgență au început să trimită la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) primele date privind efectele inundațiilor. Până la această dată au trimis procesele verbale mai multe comune, printre care Iana, Alexandru Vlahuță, Todirești, Oșești, Zăpodeni, Bogdănești, Fruntișeni și Dimitrie Cantemir.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a spus că în paralel cu centralizarea datelor primite de la comisiile locale pentru situații de urgență, funcționarii instituției se vor deplasa în teritoriu pentru a verifica starea culturilor. “Vom merge în fiecare comună pentru a verifica care este gradul de afectare al culturilor agricole, suprafețele inundate, precum și estimările privind pierderile. Sunt culturi agricole care au fost inundate complet, iar pe alte suprafețe au fost aduse de ape aluviuni de pe versanți. Au fost zone în județul nostru unde a căzut și grindină. După finalizarea acțiunii de evaluare vom trimite un document la Prefectura Vaslui. De asemenea, vom trimite un raport operativ privind pierderile și la Ministerul Agriculturii. Ulterior, se va decide ce măsuri vor fi luate pentru a sprijini fermieri”, a spus Gigel Crudu.

În această primăvară, fermierii au notificat DAJ Vaslui că vor semăna culturi pe o suprafață totală de 178.003 hectare. Până la mijlocul lunii mai, au mai fost semănate 157.667 hectare, ceea ce înseamnă un procent de 89%. Astfel, s-au semănat 87.776 hectare cu porumb, 52.180 cu floarea soarelui, 2.416 hectare cu orzoaică de primăvară, 2.167 hectare cu ovăz, 2.728 hectare cu legume în câmp, 1.361 hectare cu mazăre, 211 hectare cu sfeclă de zahăr etc. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Șanse de angajare mai mici și discriminare la locul de muncă pentru bolnavii de cancer din județul Vaslui

Pe lângă problemele medicale și ...

Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consilierii din ...

Vasluienii cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului medicamentelor

Din septembrie, persoanele cu pensii ...

%d blogeri au apreciat: