Home / Social / Zeci de preoți și credincioși, la mormântul lui Mina Dobzeu, la un an de la moartea sa

Zeci de preoți și credincioși, la mormântul lui Mina Dobzeu, la un an de la moartea sa

Zeci de preoți și credincioși au participat, în week-end, la slujba de pomenire a arhimandritului Mina Dobzeu, cel care l-a botezat într-una din închisorile comuniste pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. La împlinirea unui an de la trecerea sa în neființă, au fost sfințite crucea și monumentul ce străjuiesc mormântul părintelui Mina, de sub streașina Catedralei Episcopale din Huși.

Părintele Mina Dobzeu nu a fost uitat de cei care l-au iubit. Dovadă este faptul că, la împlinirea unui an de la mutarea sa la cele veșnice, preasfințitul Ignatie a oficiat, alături de un sobor de preoți și diaconi, slujba de pomenire. Numeroși credincioși au luat parte la momentul de rugăciune în amintirea celui ce le-a fost părinte duhovnicesc. De asemenea, au fost sfințite crucea și monumentul ce străjuiesc mormântul părintelui Mina Dobzeu, de sub streașina Catedralei Episcopale din Huși.

Adresându-se celor prezenți, ierarhul Hușilor l-a caracterizat pe fostul arhimandrit ca fiind un om ce a trăit pentru adevăr: „Părintele Mina a fost un om al adevărului. Nu a pus nimic mai presus de mărturisirea adevărului, nici viața sa, nici pregătirea sa intelectuală, nici statutul său. În momentul în care avem curajul să mărturisim adevărul, după cuvântul lui Hristos, devenim oameni liberi. Absolut nimic nu ne mai poate ține, nu ne mai poate eroda niciun fel de teamă, nu ne înspăimântă nici măcar faptul că ne este pusă în pericol viața. Acesta este cuvântul care concentrează cel mai bine viața de mărturisire a părintelui Mina: dragostea de adevăr. L-a iubit, în primul rând, pe Hristos, Cel care este Adevărul prin excelență. Iubindu-L pe Hristos, nu a avut decât o singură cale: să-L mărturisească, mai ales într-un context foarte ostil al credinței. Noi ne bucurăm  astăzi de libertate, de faptul că ne putem trăi nestingherit credința. Părintele Mina nu a avut parte de așa ceva”.

Presfințitul Ignatie a amintit și de momentul în care monahul Nicolae Steinhardt a primit botezul în Dreapta Credință din mâinile Părintelui Mina: „Intelectualii se bucură mult de „Jurnalul fericirii”, iar cei care poate mai au nelămuriri pe linie de credință, punând mâna pe această carte, se schimbă, are loc o prefacere lăuntrică. Își asumă mult mai profund statutul de creștin. Consider că este și lucrarea Părintelui Mina, căci dacă nu l-ar fi botezat pe Nicolae Steinhardt, poate nu am fi avut „Jurnalul fericirii”.

La finalul slujbei de pomenire, episcopul Ignatie a ținut să mulțumească părintelui arhimandrit Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Florești, pentru implicarea avută în ridicarea monumentului dedicat Părintelui Mina, ca cel ce i-a fost naș de călugărie. Pe crucea ce străjuiește mormântul Părintelui Mina stă scris: „Aici odihnește mărturisitorul și vrednicul de pomenire, Arhimandritul Mina Dobzeu, ucenicul Episcopului martir Grigorie Leu și botezătorul marelui om de cultură, monahul Nicolae Steinhardt de la Rohia (15 martie 1960, Jilava). „Așa ne-a găsit Europa: cultivând duhul neamului, în genunchi, cu palmele adunate pentru rugăciune”. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: