Home / Administratie / Protest zgomotos în fața Primăriei Vaslui. Sindicaliștii de la SC Transurb cer salarii ca la bugetari

Protest zgomotos în fața Primăriei Vaslui. Sindicaliștii de la SC Transurb cer salarii ca la bugetari

de Dănuț CIOBANU

Salariații de la SC Transurb Vaslui au protestat, ieri, în stradă. De la orele 11.00 la 13.00, în fața sediului Primăriei Vaslui, sindicaliștii au suflat în vuvuzele și fluiere și au scandat, minute în șir, “Demisia”. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și de modul în care conducerea administrează societatea. Protestatarii au spus că prestează o muncă foarte grea și încasează salariul minim. Ei au cerut să aibă lefuri decente și să fie plătiți ca șoferii de la primărie, care iau lunar peste 5.000 de lei.

Ieri, peste 100 de salariați ai SC Transurb au pichetat sediul Primăria Vaslui. Înarmați cu steaguri, fluiere, vuvuzele și pancarte, sindicaliștii au manifestat zgomotos două ore pentru a-și cere drepturile. Sloganul cel mai des scandat a fost «Demisia». Pe lângă salariați din transportul local vasluian, la protest au participat și sindicaliști din Galați, Ploiești, Brașov, Sibiu și Dej. Fiecare sindicalist avea în mână un afiș pe care erau scrise diferite mesaje: «3 cu mapa 2 cu sapa/La salar ne trageți clapa», «Vrem salarii decente», «Ați promis, ne-ați mințit», Doi juriști și-o directoare/Ne-au ars la suplimentare».

“Suntem aici pentru susținerea celor de la Transurb Vaslui. Salariații societății nu pot încheia un contract colectiv de muncă. Am venit la sediul Primăriei Vaslui pentru a cere primarului să facă o rectificare și să acorde muncitorilor banii pentru salarii. Oamenii fac o muncă complexă, se trezesc dimineața la 1.00 și se întorc acasă seara târziu, pentru a presta un serviciu public. Noi respectăm această muncă, dar vrem să fim plătiți. La nivelul societății majoritatea angajaților au salariul minim pe economie, ceea ce nu este normal. Suntem o federație și ne susținem oriunde în țară. Să se rezolve totul în plan local, la masa negocierilor. Nouă ne pare rău că s-a ajuns aici și am fost nevoiți să ieșim în stradă”, a spus Alin Alexandru Pouabar, președintele Sindicatului «Dumbrava» Sibiu și vicepreședintele al Federației «Transloc» România pe zona Ardeal.

“Vrem să fim plătiți ca șoferii de la primărie”

Vasile Ioniță, liderul Sindicatului Transurb Vaslui, a spus că salariații societății sunt discriminați și puși într-o situație imposibilă de conducerea societății.

Nu avem dialog cu conducerea. Salariile sunt mici în raport cu complexitatea muncii depuse. Șoferii iau pe lună 2.500 lei brut, ceea ce înseamnă un net de 1.700 lei. Salariile sunt foarte mici în comparație cu conducerea. Directoarea a avut anul trecut 8.000 de lei/lună, iar în acest an și-a mărit salariul la 10.000 lei. Deși știa că depășește fondul de salarii, dumneaei și-a mărit salariul. Ne-a spus că este detașată de la Primăria Vaslui și trebuie să aibă un salariul echivalent cu al unui director din cadrul primăriei. Sperăm să se rezolve problema noastră, totul depinde de Primăria Vaslui. Pentru noi un salariu decent ar fi cât primește un șofer la primărie, adică peste 5.000 de lei/lunar”, a spus Vasile Ioniță.

Condiții de muncă inumane

Liviu Baron, șofer la SC Transurb Vaslui, ne-a spus că are lunar un salariu de 2.300 lei, bani care nu îi ajung pentru a supraviețui. Avem o muncă foarte grea. Trebuie să fim atenți în fiecare stație când urcă și coboară călătorii. Sunt oameni în cărucior, bătrâni, și există riscul să îI prinzi cu ușa. Cu banii o duc greu, am rate la bancă și nu pot să le mai plătesc. Sunt acum în proces cu creditorul și vor să îmi ia casa. Dar aceste sunt problemele mele personale. Eu vreau să fiu plătit pentru muncă făcută. La Primăria Vaslui, un șofer cu categoria B are peste 5.000 lei salariul lunar, iar eu trebuie să iau tot felul de atestate și am în autobuz zeci de oameni. Luăm niște salarii de necalificați. Mașinile nu au aer condiționat și lucrăm ore la rând la o temperatură de 50 de grade. Cele mai noi autobuze au 12 ani”, a spus Liviu Baron.

Alți sindicaliști au spus că nu au primit de șase luni banii pentru orele suplimentare, în timp ce guvernații se pregătesc să dea pensii speciale aleșilor locali.

În timpul protestului, o delegație a sindicaliștilor a fost invitată la discuții de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

“Ni s-a spus că în luna iunie va fi făcută o rectificare bugetară, prin care societatea de transport să primească o subvenție pentru a-și achita datoriile pe care le are la bugetul de stat. Este vorba despre o sumă de 1,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, Consiliul Local Vaslui va înființa o comisie specială care va verifica situația de la societate”, ne-a spus Vasile Ioniță la ieșirea de la negocieri.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: