Home / Sanatate / Conducerea spitalului bârlădean nu mai vrea voluntari. Vorbesc ”în plus” și îi strică apele

Conducerea spitalului bârlădean nu mai vrea voluntari. Vorbesc ”în plus” și îi strică apele

de Simona MIHĂILĂ

La Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad nu se mai primesc cereri pentru voluntariat. Decizia aparține conducerii spitalului bârlădean, care pretinde că astfel respectă dreptul democratic privind egalitatea de șanse.

„Analizand activitatea voluntarilor, cât și numărul acestora în cadrul unității noastre, am luat decizia suspendării încheierii contractelor de voluntariat, deoarece numarul actual de voluntari acoperă necesitățile secțiilor în momentul de față. Considerăm că unitatea noastră a acționat conform prevederilor legale, activitatea de voluntariat în România este o activitate de interes public neobligatorie, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțită a voluntarului, persoană fizică, și a organizației gazdă, iar unitatea noastra își rezervă dreptul de a refuza colaborarea cu aceștia. Mulți dintre voluntari nu au ințeles că efectuarea unei astfel de activități nu le garantează și ocuparea unui post în cadrul spitalului, angajarea într-o unitate publică facându-se în urma participării și promovării unui concurs. Unitatea noastră oferă astfel șanse egale tuturor celor care vor să ocupe un post prin concurs și nu au posibilitatea să efectueze activitate de voluntariat.”, se spune în răspunsul conducerii Spitalului bârlădean la solicitarea făcută de reporterul Est News în legătură cu renunțarea la voluntari.

În realitate, potrivit surselor noastre, una dintre rațiunile din spatele acestei decizii este că spitalul vrea să se pună la adăpost de numeroasele comentarii apărute în urma concursurilor aranjate. Cu alte cuvinte, li se taie din elan voluntarilor care au contestat în repetate rânduri rezultatele concursurilor la care au participat, obținând, culmea, de fiecare dată locul 2 sau 3, deși experiența și priceperea practică au fost net superioare celor are ar fi câștigat cu ajutorul ”pilelor”.

 

Voluntarii, buni la nevoie, incomozi la concursuri

Timp de ani de zile, spitalul a profitat de pe urma voluntarilor, în condițiile în care unitatea spitalicească funcționa cu un deficit mare de personal. O parte dintre cei care au făcut voluntariat doreau să câștige experiență și să aibă prioritate, confom legii, la angajare. La Bârlad nu s-a întâmplat niciodată ca voluntarii să fie luați în seamă, cu o singură excepție, Compartimentul de Primire a Urgențelor, unde voluntariatul a mai fost luat în calcul.

Ieri, a început un nou examen pentru ocuparea mai multor posturi de asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare. Se vor prezenta și foști voluntari, dar și persoane care nu au nicio zi de experiență, în afara orelor, destul de puține, de practică în spital, desfășurate în cadrul Școlii Sanitare. Candidații cu experiență în domeniul sanitar chiar dinaintea efectuării voluntariatului în spital sunt scârbiți de maniera josnică în care oameni mai puțini pregătiți sunt cooptați în corpul asistenților medicali. Unii deja au renunțat să se mai înscrie la concurs pentru că, spun ei, s-au săturat de competiții măsluite.

Unii mai competenți ca alții câștigă concursurile la spital

 

În luna martie, postul de asistent la cardiologie din ambulatoriu a fost câștigat de o persoană care frecventase Școala Postliceală Sanitară în timp ce era angajată ca laborantă la Aquavas, unde urmărea calitatea apei. Cam tot în acea perioadă, a câștigat postul de asistent medical la gastroenterologie ambulatoriu o candidată, și ea absolventă a Școlii Sanitare Postliceale, urmată în același timp cu meseria de vânzătoare. A obținut o notă mică la proba teoretică, dar la cea practică (unde nu există nimic negru pe alb, ca la proba scrisă, deci cu atât mai greu de contestat) a întrecut-o pe contracandidata sa, care avea experiență de ani de zile în sistemul medical și făcuse și voluntariat la Spitalul „Elena Beldiman”. Când a intrat cu adevărat în pâine, s-a dovedit atât de competentă, încât la prima endoscopie a leșinat. Ulterior, a fost mutată pe un post cu mai puține senzații tari. Pe măsura ”competenței”, adică.

Posturile pentru care ieri s-a dat proba scrisă sunt: unul de asistent medical la Psihiatrie, unul pentru ATI, unul pentru Nefrologie, un post de infirmier la ATI, altul pentru Nefrologie și un al treilea pentru Ortopedie, un post de îngrijitor la Psihiatrie și unul pentru Ambulatoriu, un post de economist la Serviciul „Personal”, și un post de tehnician în aparatură medicală.

Așteptăm cu viu interes să vedem, în baza dreptului democratic al egalității de șanse, ce candidați vor fi declarați câștigători după 20 iunie.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătrânii de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială din Bârlad au avut parte de o surpriză neașteptată

O zi de neuitat pentru ...

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: