Home / Justitie / Fișa medicală auto, o formalitate care poate provoca dezastre pe șosele, când medicii nu-și fac datoria

Fișa medicală auto, o formalitate care poate provoca dezastre pe șosele, când medicii nu-și fac datoria

Incalificabil. Un tânăr din Bârlad a primit fișa medicală auto în doi timpi și trei mișcări, fără nici o recomandare medicală specială, cu toate că avea probleme cu vederea. Cea care și-a dat seama de imensa eroare este chiar mama sa.

Contra unei taxe achitate la un cabinet medical particular, băiatul a primit documentul necesar pentru înscrierea la școala de șoferi, din care reieșea că e sănătos tun, apt pentru a fi șofer. Băiatul, în vârstă de 19 ani, a venit acasă bucuros că va începe în curând orele de practică, în schimb mama sa a rămas uimită. Știa că băiatul ei se plângea că nu vede bine de la distanță și a crezut că în urma verificării medicale obligatorie înaintea începerii orelor de practică în cadrul școlii de șoferi, oftalmologul îl va vedea și îi va recomanda ochelari. Dar nu a fost așa.

„De vreo doi ani am observat că băiatul meu are probleme cu vederea și de multe ori când citea ceva la distanță, o făcea cu ochii întredeschiși. Și la școală stătea în prima bancă pentru că nu vedea foarte bine la tablă. L-am rugat să meargă la doctor dar nu a vrut. Am considerat o oportunitate faptul că dă examen pentru carnet de șofer în sensul că oftalmologul va sesiza problema copilului. Am rămas mută când pe fișa medicală am văzut scris clinic sănătos, apt pentru a fi șofer și ștampila medicului oftalmolog”, ne-a declarat indignată, mama băiatului.

Femeia l-a programat zilele acestea, pentru siguranță, atât la optician, cât și la oftalmolog. Este de remarcat inconștiența tânărului, care a dorit cu orice preț să înceapă cât mai repede școala de șoferi, dar cu atât mai gravă atitudinea unor medici care își pun parafa pe fișa medicală, de multe ori fără să vadă pacientul. La fel de indignați sunt și șoferii de bună credință care au nevoie de fișă medicală la schimbarea permisului după zece ani. Puțini sunt cei care declară că au probleme pentru că în majoritatea cazurilor parafele medicilor sunt puse bazându-se pe buna credință a șoferilor și de cele mai multe ori în lipsa acestora. Mulți spun că fișa medicală este o simplă formalitate. Așa se face că ajung să urce la volan oameni cu afecțiuni cardiace grave, neurologice sau psihice care pun în pericol sănătatea participanților la trafic și care în acte sunt perfecți sănătoși, apți pentru șofat. Cu toate că în mass-media au fost trase semnale de alarmă cu privire la lipsa de onestitate și profesionalism a medicilor atunci când trebuie sa-și pună parafa pe fișele medicale auto, lucrurile nu s-au schimbat, ci dimpotrivă. Interesul este să fie încasată taxa, iar restul rămâne pe locul doi. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Copil de 8 ani, rănit grav de un tractor în timp ce stătea în fața gardului unei locuințe din Doagele

Un copil de 8 ani ...

Lucrările la rețelele de apă și canalizare a Hușului, întârziate din cauza crizei de forței de muncă

Modernizarea sistemului de apă și ...

Întreruperile de curent continuă în județul Vaslui. Vezi ce localități vor fi afectate în această săptămână

Săptămâna aceasta curentul electric este ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: