Home / Social / Locuitorii din 16 sate vasluiene riscă să intre în roaming involuntar și să plătească facturi uriașe la telefonia mobilă

Locuitorii din 16 sate vasluiene riscă să intre în roaming involuntar și să plătească facturi uriașe la telefonia mobilă

Vasluienii care locuiesc în apropierea graniței și care au activ serviciul de roaming riscă să se conecteze în orice moment la rețelele de telefonie mobilă din Republica Moldova și să fie facturați pentru serviciile utilizate ca și când s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Așa arată un raport al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care a monitorizat, în cursul anului trecut, situațiile de roaming involuntar în zonele de frontieră, pentru patru mari operatori de telefonie mobilă.

Astfel, cei care folosesc rețelele de telefonie mobilă autohtone recepționează automat semnal de la rețelele de telefonie mobilă din țara învecinată. Acest lucru li se întȃmplă frecvent vasluienilor din Blăgești, Murgeni, Rânzești, Bogdănești, Fălciu, Satu Nou, Berezeni, Lunca Veche, Oțetoaia, Lunca Banului, Stănilești, Gura Văii, Pogănești, Chersăcosu, Râșești și Drânceni.

Lista publicată de ANCOM conține 491 de localități din 19 județe de pe teritoriul Romȃniei, unde conectarea involuntară la serviciile de roaming este un fenomen obișnuit.

Care este explicația? În zonele cu risc crescut de a intra în roaming involuntar, semnalul recepționat de la rețelele de telefonie mobilă autohtone nu are nivelul de recepție outdoor corespunzător (RxLev < -92 dBm), în vreme ce semnalul recepționat de la rețelele de telefonie mobilă dintr-o țară învecinată respectă condiția de acoperire (RxLev ≥ -92 dBm). Practic, cele două semnale de suprapun și competiția e cȃștigată de cel mai puternic dintre ele.

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul țării, dar numai în cazul în care utilizatorii au serviciul de roaming activat, iar telefonul sau tableta sunt setate pe modul de selectare automată a rețelei.

Utilizatorii ar trebui să fie foarte atenți la acest aspect, pentru că, în cazul roaming-ului involuntar, ei vor fi facturați pentru serviciile utilizate ca și când s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Dacă este vorba de țări vecine care sunt și membre ale Uniunii Europene (UE), tarifele se vor realiza ca și cum consumul a fost efectuat în România, în afara propriei rețele, dar dacă este vorba de țări care nu sunt membre UE, așa cum este cazul Moldovei, Ucrainei sau Serbiei, tarifele roaming nu sunt reglementate și sunt semnificativ mai mari.

Care e soluția? Dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei de telefonie mobilă și selectarea manuală a rețelei, în zonele aflate în apropierea granițelor. Altfel, vasluienii intrați în roaming involuntar vor rămâne captivi în rețeaua statului vecin cât timp telefonul lor recepționează semnal de la rețeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal și de la operatorul național la care este abonat un utilizator. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, ...

Județul Vaslui este pe primul loc în România la recoltarea de măceșe

Direcția Silvică (DS) Vaslui a ...

Accident spectaculos provocat de șofer turtă de beat, după ce s-a răsturnat cu mașina în Dumești

Un șofer beat criță a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: