Home / Administratie / Comunele vasluiene nu au bani pentru investiții. Primarii stau cu ochii pe Palatul Victoria

Comunele vasluiene nu au bani pentru investiții. Primarii stau cu ochii pe Palatul Victoria

de Dănuț CIOBANU

Primarii din județul Vaslui așteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetului consolidat al statului. Cum bugetele au fost întocmite doar pentru asigurarea funcționării și asistența socială, primarii nu mai au bani și pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare. Cele mai lovite de lipsa de bani sunt comunele mici, care au angajați la primării la fel ca în comunele mai mari. Edilii doresc ca la rectificare să fie analizat fiecare UAT, iar fondurile să fie repartizate în funcție de necesități.

Multe comune din județul Vaslui au probleme cu resursele financiare. Dacă secțiunea de funcționare a fost acoperită până la sfârșitul anului prin repartizarea de sume de la bugetul de stat, la secțiunea de dezvoltare primăriile se confruntă cu o lipsă acută de fonduri.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociațiilor Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că cele mai mari probleme financiare le au comunele mici, cum ar fi Viișoara, Dodești, Găgești etc.

“În unele comune care au o suprafață agricolă mică și o populație mică sunt probleme, pentru că numărul de salariați îl au ca pentru o comună mai mare de 5 – 6.000 de locuitori. În condițiile acestea, se așteaptă o rectificare de buget care va fi în luna iulie sau când este planificat de Guvernul României și ar fi bine de analizat fiecare comună în parte. De exemplu, la o comună medie cum este Fălciu, bugetul este în așa fel dat și banii repartizați să îți asigure doar funcționarea și cât de cât să mai faci ceva. Nu mai vorbim de cofinanțare, de proiecte europene și guvernamentale unde trebuie o cotă de cofinanțare. Repet, pentru comunele mici lucrurile sunt complicate, deoarece posibilitățile financiare sunt limitate”, a spus Neculai Moraru.

Sumele distribuite către UAT-uri

În cursul lunii martie 2019, în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a repartizat către UAT-uri 17,5% din cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 32.349 mii lei.

Cotele defalcate din TVA au fost repartizate către UAT-uri pe trei trepte.

Prima treaptă este în sumă de 348.241 mii lei și a fost alocată pentru asigurarea bugetului minim pentru funcționarea UAT-urilor. Este vorba despre alocări de 450 lei/locuitor/an pentru bugetul județului, 12 milioane de lei/an pentru municipii, 6 milioane de lei/an pentru orașe și 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei.

A doua treptă de alocare de TVA este în sumă de 19.375 lei și vizează acoperirea diferențelor la alocările din impozitul pe venit și TVA echilibrate în 2018, față de 2019. Mai exact, UAT-urile care au primit mai puțini bani în 2019, s-a completat din această sursă pentru acordarea sumelor la nivelul anului 2018.

A treia treaptă de alocare a TVA-ului este în valoare de 77.947 mii lei și este destinată pentru cheltuielile legate de asistență socială în anul 2019.

Practic, prin această echilibrare s-au acordat veniturile minime alocate în anul 2018, la care s-a adăugat asistența socială.

De asemenea, o componentă importantă la această distribuție de fonduri a fost veniturile proprii din impozite și taxe locale estimate de UAT-uri pentru 2019.

La aceste sume, UAT-urile vor mai primi direct de la ANAF în cursul anului 2019 un procentaj de 60% din impozitul pe venit.

Probleme cu banii

În cursul lunii aprilie 2019, un număr de 13 primării din județul Vaslui nu și-au putut închide bugetele pe 2019 din cauza lipsei de bani. Unele comune nu aveau sumele necesare pentru asistența socială, altele nu dispuneau de bani suficienți pentru funcționare. Astfel, CJ Vaslui a făcut o repartizare de urgență din fondul la dispoziție.

Comunele cu probleme au primit în total din fondul la dispoziția CJ Vaslui suma de 4.300 mii lei: Alexandru Vlahuță – 242 mii lei, Arsura – 128 mii lei, Bălteni – 634 mii lei, Ciocani – 508 mii lei, Dodești – 278 mii lei, Fruntișeni – 176 mii lei, Găgești – 1.210 mii lei, Pogonești – 161 mii lei, Tanacu – 277 mii lei, Vulturești – 386 mii lei, Coroiești – 100 mii lei, Dănești – 100 mii lei, Poienești – 100 mii lei. Pe parcursul anului 2019, în funcție de nevoile reale din fiecare primărie, urmează să fie distribuită și diferența de 24.192 mii lei din fondul la dispoziția CJ Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Colectarea selectivă a deșeurilor menajere a intrat în faza de amenințări

de Dănuț CIOBANU  Reprezentanții Fondului de Mediu au inspectat ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: