Home / Invatamant / 137 școli și grădinițe din județ își vor moderniza toaletele cu bani de la guvern

137 școli și grădinițe din județ își vor moderniza toaletele cu bani de la guvern

Un număr de 137 de unități de învățământ din județ au primit finanțare de la guvern pentru modernizarea toaletelor care pun în pericol siguranța elevilor și preșcolarilor, suma totală alocată de la bugetul de stat depășind 9,5 milioane de lei. Teoretic, lucrările ar trebui finalizate până la începerea noului an școlar, însă totul depinde de cât de repede se vor mișca autoritățile locale din cele 47 de unități administrative care se bucură de aceste fonduri.

Copiii din județul nostru ar trebui să înceapă cursurile în condiții mult mai civilizate după vacanța în care tocmai au intrat, cel puțin din punct de vedere al confortului din toaletele unităților de învățământ. Asta doar dacă primarii din cele 47 de unități administrativ-teritoriale vor reuși să finalizeze lucrările de modernizare a grupurilor sanitare cu fondurile alocate cu destinație specială de la Ministerul Educației, printr-o hotărâre de guvern adoptată în această lună. Cu 9,5 milioane de lei, județul nostru este principalul beneficiar al actului normativ, prin alocarea a 16% din suma totală de 64,9 milioane de lei. În aceste condiții, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, se creează premisele unui an școlar nou 2019-2020 în care problema grupurilor sanitare modernizate să fie rezolvată în proporție de 100%, în toate unitățile școlare din județ.

Atragem atenția autorităților locale pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ de stat nominalizate hotărârea de guvern că au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara cât mai repede procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Sumele estimate și alocate de către Ministerul Educației Naționale vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare, vor fi suportate din bugetul autorităților locale. Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări vor intra în sarcina autorităților locale”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Sumele prevăzute în hotărârea de guvern se vor transfera de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării.

Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică precum și toate celelalte condiții legate de proi ectarea, construirea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ. Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și directorii unităților de învățământ devin responsabili de urmărirea realizării în condiții de calitate și finalizarea lucrărilor înainte de începerea anului școlar 2019-2020, contribuind decisiv la rezolvarea completă a acestei importante probleme administrative a școlilor vasluiene”, atrag atenția șefii învățământului vasluian.

Cele mai multe grupuri sanitare ar urma să se modernizeze în unități de învățământ din comunele Puiești (8), Pogana, Codăești, Dănești (câte 6), Dumești (5), Lipovăț și Miclești (câte 4). De asemenea, în hotărârea de guvern este prinsă și Grădinița cu program normal nr. 18 Bârlad.(Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Bârlad, o investiție de 6 milioane de lei se degradează înainte de a fi recepționată

Sala de sport a Școlii ...

Liceul “Dimitrie Cantemir” Fălciu, în sărbatoare de ziua patronului spiritual

Cei peste 610 de preșcolari ...

Primăria tergiversează angajarea unui medic dentist pentru cabinetul proaspăt dotat al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad

Cabinetul stomatologic al Liceului Teoretic ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: