Home / Sanatate / Caș contaminat cu enterotoxină stafilococică în Piața „Sf. Ilie” din Bârlad

Caș contaminat cu enterotoxină stafilococică în Piața „Sf. Ilie” din Bârlad

În Piața „Sf. Ilie” din Bârlad, medicii veterinari au identificat primul caz de contaminare cu enterotoxină stafilococică din acest sezon.

Microbul a fost identificat în cașul de oaie de la un producător din mediul rural, al cărui nume nu poate fi făcut public de către autorități, potrivit legii.

Am identificat enterotoxina stafilococică în cașul produs de o persoană fizică din mediul rural, în urma probelor prelevate prin sondaj, conform programului național strategic, în baza unor proceduri speciale. Au fost trimise probele la laborator și, în urma rezultatului, producătorului i s-a interzis să mai vândă în piață. Îmbucurător este că niciunul dintre cumpărători nu s-a îmbolnăvit. Așa cum prevede protocolul, probele vor fi trimise și la București pentru confirmarea rezultatului și tipizarea microbului”, a precizat, pentru Est News, Nelu Munteanu, director adjunct al DSVSA Vaslui.

Acesta a menționat că medicii veterinari au făcut verificări și în gospodăria producătorului în cauză. Aceștia au examinat clinic animalele și au recoltat probe din laptele produs de acestea. În paralel, s-a recomandat personalului care intră în contact cu animalele să se adreseze medicului de familie și apoi DSP pentru recoltarea de probe de sânge și analizarea acestora. La final, se va afla cine a fost purtătorul germenului, animalul sau cel care a recoltat laptele. Până atunci, producătorul respectiv are interdicție de a mai vinde în piețe.

Directorul adjunct al DSVSA, Nelu Munteanu, transmite populației să nu consume lactate decât din spații autorizate, unde marfa este verificată. Acesta recunoaște că și în aceste cazuri există riscul apariției toxiinfecției la consumatori, lucru care nu s-a întâmplat de această dată, din fericire.

Chiar dacă nu declară oficial, reprezentanții DSVSA cred că amenzile în cazul celor care pun în pericol sănătatea publică ar trebui să crească. Un maximum de 3.000 de lei este prea puțin raportat la suferința celor care sunt contaminați din cauza inconștienței unor producători de lapte și produse lactate. Cea mai corectă metodă prin care astfel de incidente ar putea fi evitate ar fi interzicerea totală a vânzării produselor lactate în piețe.

Pericolul ingestiei de alimente infestate cu enterotoxină stafilococică

Ingestia alimentelor infestate cu enterotoxină stafilococică este urmată de apariția toxiinfecției alimentare  stafilococice. Simptomele caracteristice au un debut brusc la 2-8 ore de la ingestia alimentelor contaminate, uneori chiar și mai repede, fiind reprezentate de: greață, vărsături, crampe abdominale cu sau fără diaree. Carnea și produsele din carne, ouă și produse din ouă, lapte și produse din lapte, produse de patiserie, creme, înghețate, salate, ciuperci și diverse umpluturi pentru sendviș, pește și produse din pește, produse sărate sunt alimentele cel mai frecvent implicate în producerea toxiinfecției stafilococice. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Măsură radicală a CJ-ului. Punctul de transfuzii Vaslui va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean dorește ca noul punct ...

Pasagerul unui tren, preluat în stare gravă de o ambulanță din Stația CFR Vaslui, după ce a suferit o criză de epilepsie

Un bărbat de 64 de ani, din Focșani, a ...

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: