Home / Administratie / CJ Vaslui a lansat două proiecte de 18,4 milioane de lei în sănătate și învățământ

CJ Vaslui a lansat două proiecte de 18,4 milioane de lei în sănătate și învățământ

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a dat drumul la două proiecte de investiții în valoare totală de 18,4 milioane de lei. Proiectele sunt finanțate de Uniunea Europeană prin POR 2014-2020. Cele două programe vizează extinderea UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și modernizarea și dotarea Școlii Profesionale „Sfânta Ecaterina” Huși. Proiectul destinat infrastructurii de sănătate va fi finalizat în luna mai 2023, iar investiția de la Huși în luna ianuarie 2022.

Vineri, 21 iunie 2019, în Sala Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean (CJ) Vaslui a avut loc conferința de lansare a proiectului „Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare Heliport”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană (UE), prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 ”Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”. Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, începând cu data de 1 martie 2017 până la data de 31 mai 2023.

Valoarea totală a proiectului este de 10.713.264 lei, din care 6.699.421 lei asistența financiară nerambursabilă (4.785.301 lei contribuția UE și 1.914.120 lei finanțare de la bugetul de stat) și 4.013.842 lei cofinanțarea din partea județului Vaslui.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui mai sunt în lucru noul ambulatoriu și pavilionul de zi. Urmează acum extinderea UPU și urmează ca de la mijlocul lunii viitoare să semnăm contractul de finanțare pentru dotarea ambulatoriului. Toate aceste proiecte vizează îmbunătățirea infrastructurii de sănătate din județul nostru. Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale de urgență furnizate cetățenilor de UPU”, a spus Elena Chircu, managerul proiectului și directorul Direcției pentru Integrare Europeană din cadrul CJ Vaslui.

Proiectul mai vizează construirea unui heliport de suprafață situat pe sol, în incinta SJU Vaslui, pentru facilitarea transferului pacienților către alte unități sanitare. Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU a SJU Vaslui, cele 101 persoane care lucrează la UPU, paramedicii care lucrează pe autospecialele de terapie intensivă, precum și cei 170 de aparținători ai pacienților care se prezintă zilnic la UPU.

Școala „Sfânta Ecaterina” Huși intră în modernizare

În cadrul aceluiași eveniment, CJ Vaslui a lansat un alt proiect cu finanțare europeană, destinat elevilor cu cerințe educaționale speciale: „Reabilitare, modernizare și dotare Școala Profesională Specială Sfânta Ecaterina Huși”. Proiectul este cofinanțat de UE, prin POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, începând cu data de 1 aprilie 2019 până la data de 31 ianuarie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 7.721.767 lei, din care 7.082.769 lei asistența financiară nerambursabilă (6.143.218 lei contribuția UE și 939.551 lei finanțare de la bugetul de stat) și 638.997 lei cofinanțarea din partea județului Vaslui.

Rezultatele obținute prin implementarea proiectului vor fi un campus modernizat cu spații de recuperare, recreere, socializare, cazare și masă care respecta standardele în vigoare. Campusul va cuprinde o cantină cu o capacitate de 90 de elevi/serie, modernizată și dotată cu bunuri, precum și un cămin internat cu o capacitate de cazare de 111 locuri, cu spații destinate  recuperării, socializării, recreerii și cazării.

Dumitru Buzatu

Sunt foarte importante cele două proiecte. Noi avem o problemă la nivelul societății, care este cea a sănătății. Știm că este aglomerație frecventă la UPU și această situație nu o putem rezolva dacă nu facem ceva acolo. Să încercăm să modernizăm acele spații și să stabilizăm personalul medical. Și la Școala Sfânta Ecaterina din Huși trebuie să facem investiții acolo. Am avut succes că am atras fonduri europene la acest obiectiv”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Colectarea selectivă a deșeurilor menajere a intrat în faza de amenințări

de Dănuț CIOBANU  Reprezentanții Fondului de Mediu au inspectat ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: