Home / Sanatate / Planurile celor care aranjează concursurile de angajare în spital, încurcate de o nouă lege! Proba orală va fi filmată!

Planurile celor care aranjează concursurile de angajare în spital, încurcate de o nouă lege! Proba orală va fi filmată!

Angajările în spitale, pe pile, relații și bani, subiect care încinge permanent spiritele pe rețelele de socializare, mai ales în cazul Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad, unde mai multe incidente din ultimul timp s-au dovedit a avea legătură cu modul discutabil în care se fac angajările, ar putea deveni istorie.

Recent, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că vrea, ca în cel mai scurt timp, să fie aprobată metodologia privind angajarea în spitale a personalului medical și a altui personal cu studii superioare.

Numeroasele semnale de alarmă apărute în presă, dar și propriile constatări în privința pregătirii cadrelor medicale din spitalele românești, au determinat-o pe Sorina Pintea să lanseze în dezbatere publică proiectul privind metodologia angajărilor în spitalele publice. Ea este convinsă că prin această metodologie aprobată de Ministerul Sănătății, după ce va parcurge un traseu legislativ, nu vor mai fi probleme legate de acte de corupție la angajarea în sistemul sanitar.

Potrivit ministrului Sănătății, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medici, asistenți medicali, personal medical și alt personal cu studii superioare, se vor organiza o dată pe trimestru în opt centre regionale de concurs.

„De exemplu, la Regiunea de Dezvoltare Nord-Est avem județele Botoșani, Bacău, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Comisia regională de concurs, pentru fiecare dintre cele opt regiuni, se organizează la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Concursurile se desfășoară în ultima lună a fiecărui trimestru, la o dată care va fi stabilită de DSP și publicată pe pagina de internet. Fiecare unitate sanitară va transmite la sediul DSP, în care este centrul regional, lista cu posturile vacante de medici, asistenți medicali, chimiști, biologi, farmaciști, pe locuri de muncă, grade, trepte, specialități și profiluri”, a explicat, pentru Agerpres, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a afirmat că vor fi publicate pe fiecare site al centrelor regionale lista cu centrele vacante, dar și cele 1.500 – 2.000 de subiecte de tip grilă. Potrivit reprezentantei Ministerului Sănătății, comisia de concurs va fi constituită cu o zi înaintea examenului și vor fi alese prin tragere la sorți 40 de subiecte din cele aproximativ 2.000. Metodologia propune ca proba orală să fie înregistrată audio-video, inclusiv pentru medici. În acest fel vor fi eliminate toate temerile unor concursuri trucate.

Aprobarea metodologiei de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor din spitale va promova meritocrația în angajarea personalului medical. O speranță pentru candidații foarte bine pregătiți care nu au reușit în ultimii ani să ocupe un post pe merit, din cauza concursurilor aranjate, dar o lovitură grea celor care se ocupau cu măsluirea acestor concursuri, de la șefi de secție, directori de îngrijiri și medicali, manageri de spital, până la primari și oameni politici.

Pacienții tot speră că în viitorul apropiat actul medical va cunoaște o îmbunătățire în sistemul sanitar public, prin angajarea celor mai pregătite cadre. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Toalete de 12 miliarde de lei vechi la Pogana

Aproape 1,2 milioane lei costă cinci ...

A ajuns gripa sezonieră în județ!

Șapte cazuri de gripă sezonieră au ...

Proiectul bazinului de înot din municipiul Vaslui va fi depus la finanțator

Proiectul construcției unui bazin de înot ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: