Home / Social / Atitudine fără precedent a primarilor vasluieni: cer sistarea ajutorului social și scoaterea la muncă a asistaților

Atitudine fără precedent a primarilor vasluieni: cer sistarea ajutorului social și scoaterea la muncă a asistaților

de Dănuț CIOBANU

Primarii nu mai vor să aibă în bătătură beneficiari de venit minim garantat. Edilii susțin că ajutorul social stimulează lenea, în condițiile în care autoritățile locale au investiții blocate din cauza lipsei forței de muncă. Chiar dacă nu vor să meargă la lucru și nu sunt învățați cu programul de lucru de zece ore, asistații social pot reprezenta alternativa pentru acoperirea deficitului de constructori.

Proiectele de dezvoltare implementate de către autoritățile locale din județul Vaslui sunt puse în pericol de lipsa forței de muncă. Deși bani sunt, firmele nu au personalul necesar pentru a realiza investițiile, pe lângă forța de muncă calificată lipsind și muncitorii necalificați.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că problema legată de acordarea venitului minim garantat trebuie rezolvată cât mai rapid: “Nu există forță de muncă. La noi, unii sunt învățați să muncească mai puțin și să vorbească mai mult. Aici e necazul nostru. Poate aducem de afară oameni, dacă la noi nu muncesc. Este mai bine să stăm la ajutorul social”.

Moraru a oferit și explicația pentru care în județ a scăzut numărul asistaților, explicație care nu are nimic de-a face cu creșterea nivelului de trai, cum ar vrea să dea de înțeles unii potentați ai momentului: ”În ultimul timp a scăzut numărul de ajutoare sociale din pricină că a scăzut populația de la sate, iar mulți au plecat în străinătate. Sunt cazuri în care soțul lucrează la București fără documente legale, iar soția primește ajutor social din comună. Lucrul acesta se depistează imediat și nu mai pot fi fentate primăriile și AJPIS”.

Spre exemplu, în ultimele luni, în comuna Fălciu numărul de dosare pentru ajutorul social a scăzut de la 253 la 192.

Avem nevoie la aceste investiții și de forță de muncă calificată și necalificată. În general, cei de la ajutorul social nu vor să vină la muncă și nu sunt obișnuiți cu un program de 10 ore. Poate ajutorul social se va încheia odată și un va mai fi. Noi avem de asfaltat 5 kilometri de drum comunal prin AFIR Iași, de construit o grădiniță și un centru social prin fonduri europene. Prin Grupul de Acțiune Locală Moldo – Prut mai avem proiecte de asfaltare de drumuri, construirea unei baze sportive și un centru de incluziune socială”, a mai spus Moraru.

Ce spun datele statistice?

Județul Vaslui a scăpat, în ultimul an, de 1.255 beneficiari de venit minim garantat. Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii martie mai erau în plată 8.254 beneficiari de venit minim garantat. În total, în luna martie, statul a virat suma de 2.407.276 lei pentru plata beneficiarilor de ajutor social din județul Vaslui. Suma medie în plată pentru asistații social a fost luna martie în valoare de 291 lei. Spre comparație, în luna martie 2018 erau în plată 9.509 beneficiari de ajutor social, care primeau lunar, în medie, suma de 301 lei.

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

Începând din anul trecut, beneficiarii de venit minim garantat au de ales între un loc de muncă sau pierderea ajutorului de la stat. Parlamentul a adoptat o lege prin care dreptul la ajutor social încetează pentru o perioadă de 12 luni în cazul refuzului unui loc de muncă. Și pe vechea legislație un beneficiar de venit minim care refuza un loc de muncă pierdea ajutorul social oferit de stat, dar numai pentru o perioadă de două luni.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: