Home / Social / Peste 90% din locuințele vasluienilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Peste 90% din locuințele vasluienilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Sub 10% din proprietarii de locuințe din județul Vaslui, atȃt persoane fizice, cȃt și persoane juridice, pot primi despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse imobilelor pe care le dețin, în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren.

Restul vasluienilor, peste 90% adică, nu au încheiat polița obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor. Cel puțin așa rezultă din cele mai recente date ale PAID, societatea de asigurare-reasigurare care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, ce acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Deși, la nivel național, numărul polițelor active de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) a crescut în luna mai 2019 cu 0,54%, ajungând la 1,7 milioane, vasluienii nu sunt prea interesați să primească despăgubiri de la stat, potrivit Legii 260/2008, în cazul unui scenariu sumbru. Astfel, din totalul de 176.803 locuințe existente în județul Vaslui, conform datelor oficiale de la Institutul Național de Statistică, la nivelul anului 2017, doar 15.280 sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, respectiv 8,64%. De la începutul anului 2019, o parte dintre proprietarii acestor locuințe care au fost afectate de inundații au primit despăgubiri în valoare de 8.012 lei. Cele mai multe dintre locuințele asigurate din județul Vaslui se află în mediul urban.

Transilvănenii nu vor să riște în fața naturii

Cei mai prevăzători romȃni în fața dezastrelor sunt cei din Transilvania (21% din totalul polițelor active de asigurare), București (19%) și Muntenia (18%), iar cele mai puține asigurări sunt încheiate în Maramureș (3% din totalul polițelor) și Bucovina (3%).

La sfârșitul lunii mai 2019, 75,1% dintre polițele active la nivel național erau încheiate în mediul urban și 24,9% în mediul rural. În funcție de tipul de locuință, 93,8% din polițele PAD sunt pentru locuințele de tip A, respectiv cele care au structura de rezistență din beton armat, metal sau lemn, pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic. 6,2% din polițe vizează locuințele de tip B, care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic.

Vasluienii care doresc să încheie o poliță de asigurare obligatorie a locuințelor trebuie să plătească 20 euro în cazul locuințelor tip A și 10 euro în cazul locuințelor tip B. Suma maximă asigurată este, în primul caz, de 20.000 euro, iar în cel de al doilea, e vorba despre 10.000 euro. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: