Home / Social / Premieră absolută în județul Vaslui. Pensionarii și primarii cer desființarea pensiilor speciale

Premieră absolută în județul Vaslui. Pensionarii și primarii cer desființarea pensiilor speciale

de Dănuț CIOBANU

Pensionarii și primarii din județul Vaslui sunt pe aceiași lungime de undă în problema pensiilor speciale. Pensionarii spun că primarii au acum salarii mari și pot contribui la sistemul public pentru a avea pensii decente. Primarii susțin, la rândul lor, că pensiile speciale nu sunt privite cu ochi buni de populație și ar trebui desființate. Guvernul intenționează să aprobe prin ordonanță de urgență Codul Administrativ, care conține o prevedere referitoare la acordarea de pensii speciale la primari.

Organizațiile de pensionari se declară total împotriva acordării de pensii speciale primarilor. Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că Federația Națională a Pensionarilor este împotriva oricărui tip de pensie specială: Primarii au acum salarii mari, au posibilitatea să trăiască bine, să contribuie cu sume mari la sistemul public de pensie. Nu se justifică pensiile speciale la nimeni, primari, parlamentari sau președinți de consilii județene. Un amărât care are salariul minim pe economie cotizează la sistemul public de pensii, dar ei nu”.

Pe lângă pensiile speciale, pensionarii sunt foarte nemulțumiți și în ceea ce privește atitudinea parlamentarilor față de legea pensiilor. Săptămâna trecută, legea pensiilor nu a întrunit în Senat numărul de voturi pentru a fi adoptată, iar în toamnă urmează votul final în Camera Deputaților.

“Legea pensiilor pe care noi tot o așteptăm o să iasă mult schimbată, pentru că pe ei nu îi interesează pensionarii de rând. Când a fost la Vaslui, eu i-am spus ministrului Muncii, Marius Budăi, că așa o se întâmple. E o mare dezamăgire în rândul pensionarilor. Cred că s-au umflat prea mult aceste măriri de pensii și salarii și nu trebuia. Suntem pesimiști că legea pensiilor va fi aprobată de Parlamentul României în anul 2019″, a mai spus Ioan Stamate.

Nu sună bine pensie specială!

La rândul lor, nici primarii din județul Vaslui nu se arată entuziaști în eventualitatea aprobării pensiilor speciale.

“Pensiile speciale sunt un capitol fierbinte, la ordinea zilei. Văd că toți discută despre această problemă, dar luată și cântărită pensia specială nu sună bine. Problema trebuia rezolvată prin salarii mărite ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, după care prin contribuția pe care o au la sistemul public să aibă și o pensie normală”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România Filiala Vaslui.

Tocmai de aceea, modul în care Guvernul caută să corecteze problema pensiilor la aleșii locali este privită cu reținere.

“Nu știu dacă este bine sau este rău să se dea pensii la primari. Dacă ar trebui să vorbim despre pensii speciale să plecăm de la judecători, procurori, tot ce înseamnă magistratură, iar pensiile să fie în raport cu contribuția, nu pensii speciale pentru ei. Cred că ar fi bine ca pensii speciale să nu fie pentru nimeni, nici pentru deputați, nici pentru senatori, pentru absolut nimeni. Pensii speciale să primească aviatorii, cei care au fost în război, pentru ei cred eu că sunt pensiile speciale”, a explicat Neculai Moraru.

 

 

Guvernul vrea ordonanță pentru Codul Administrativ

Consiliul Economic Social (CES) a dat aviz negativ proiectului de ordonanță de urgență prin care Guvernul dorește să adopte Codul Administrativ. Avizul este consultativ, dar este obligatoriu pentru ca ordonanța de urgență să treacă în ședința de Guvern. Reprezentanții CES au criticat modificările aduse Codului Administrativ, după ce parlamentarii au votat amendamente care permit primarilor să își impună proiecte de patrimoniu, doar cu o majoritate simplă, nu cu două treimi din voturi. Însă, cea mai controversată prevedere a Codului Administrativ este cea privind pensii speciale pentru primari și viceprimari. Pensia specială se calculează, conform proiectului, în funcție de numărul de mandate și un anumit procent din salariu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: