Home / Social / Uniunea Europeană pompează 2,5 miliarde de lei pentru scoaterea din sărăcie a județului Vaslui

Uniunea Europeană pompează 2,5 miliarde de lei pentru scoaterea din sărăcie a județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui gestionează la această dată proiecte europene care se ridică la 2,5 miliarde de lei. O parte din aceste proiecte sunt în implementare, altele în evaluare/contractare și alte investiții sunt în pregătire. Fondurile europene nerambursabile sunt orientate spre infrastructură, sănătate, social, educație, pregătire profesională, servicii publice etc.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui are în lucru un portofoliu de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă care se ridică la o sumă record. Elena Chircu, directorul Direcției pentru Integrare Europeană din cadrul CJ Vaslui, a precizat că la această dată sunt semnate contractele de finanțare pentru proiecte în valoare de 900 milioane de lei. De asemenea, în această perioadă sunt în evaluare pentru obținerea de finanțare un număr de 12 proiecte europene, care se ridică la 49 milioane de lei. Nu în ultimul rând, CJ-ul are în pregătire alte trei proiecte care totalizează aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Toate aceste proiecte sunt întocmite de CJ Vaslui în parteneriat cu instituțiile din subordine. Din cele trei proiecte în pregătire o valoare foarte mare o are programul de apă și canal pe care urmează să îl depunem pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectele acoperă toate domeniile de dezvoltare: infrastructură rutieră, managementul deșeurilor, modernizarea sistemului de apă și canal, educație, social, proiecte de investiții în resursa umană, sănătate. Facem eforturi pentru a atrage cât mai multe fonduri în actuala perioadă de programare 2014-2020″, a spus Elena Chircu.

Dezvoltare pe bani europeni

Unul din proiectele pentru care s-a aprobat finanțarea și este în etapa de contractare vizează dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Valoarea totală a investiției se ridică la 10.360.254 lei. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”. Obiectivul specific al proiectului este dotarea a 23 de cabinete medicale din structura ambulatorului, cu 197 echipamente medicale. Aplicantul proiectului este CJ Vaslui, iar Spitalul de Urgență Vaslui este partener. Perioada de implementare a proiectului este de 27 de luni.

O altă investiție aflată în implementare este proiectul drumului strategic care va avea o lungime de 83 de kilometri și înglobează modernizarea și reabilitarea a patru drumuri județene. Valoarea investiției este de 222 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 213 milioane lei. La începutul lunii ianuarie 2019 au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru cele trei loturi ale proiectului. Investiția constă în reabilitarea și modernizarea unui număr de patru drumuri județene pe o distanță de 82,649 kilometri; lungime de pistă de biciclete nou construită – 1.710 metri; lungime trotuare pietonale modernizate/realizate – 23.460 metri liniari; stații de transport public construite/modernizate – 24; poduri noi – 7; poduri reabilitate – 6; podețe noi pentru scurgerea apelor -15; înlocuirea podețelor existente cu podețe noi – 127; reparații la podețele existente – 62; amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată – 1.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: