Home / Social / Vasluienii își pot monta panouri fotovoltaice acasă și fără autorizație de construire

Vasluienii își pot monta panouri fotovoltaice acasă și fără autorizație de construire

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (AFM), care atrag atenția că persoanele care își montează panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei trebuie, totuși, să anunțe la primărie, înaintea începerii lucrărilor, că intenționează să facă modificări la locuință.

Temperaturile ridicate din ultimele zile îi conving pe mulți vasluieni să folosească mai mult energia solară în locuință, fie pentru a produce curent electric, fie pentru încălzirea apei necesare uzului casnic.

Vestea bună este că toți cei care sunt interesați să își doteze casele cu panouri fotovoltaice, inclusiv persoanele nebranșate la rețeaua de energie electrică, nu mai trebuie să piardă timp și bani pentru a obține autorizația de construire. Motivul? Din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații.

Modificarea actului normativ a fost inițiată de AFM pentru a debloca “Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională” și “Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice”.

Astfel, vasluienii care nu sunt racordați la rețeaua de distribuție a energiei electrice nu doar că pot depune cerere la primărie pentru a obține finanțarea pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, dar pot trece și la montarea acestor panouri. Asta, numai după ce au anunțat autoritățile locale că intenționează să facă modificări la locuință.

Suma alocată pentru finanțarea acestui program, potrivit bugetului pe 2019 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, este de 230 milioane lei. Finanțarea nerambursabilă se acordă eșalonat, pe măsura implementării proiectului, în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie.

Programul de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice se derulează multianual, iar finanțarea acestuia se realizează din veniturile Fondului pentru mediu care rezultă din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Beneficiarii acestui program sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: